Na Slovensku sú asi najviac tradičnými jedlami kapustnica a vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom. No teraz vám predstavím ďalšie vianočné jedlá, ktoré majú radi v iných krajinách.
Anglicko: Vianočný puding
V Anglicku sa na štedrovečernom stole objavuje vianočný puding, ktorý sa pripravuje zo sušeného ovocia, orechov a korenín. Často je polievaný alkoholom, ako je brandy alebo whiskey, a na konci sa zapaľuje, čo pridáva atmosféru Vianoc.
Francúzsko: Vianočné poleno
Francúzi radi servírujú pečenú hus alebo morku, no najradšej majú dezert v podobe vianočného polena, ktorý je vlastne piškótová roláda s maslovým krémom, zdobená tak, aby vyzerala ako kus dreva.
Grécko: Mäso a baklava
Gréci na štedrý večer mávajú jahňacie alebo bravčové mäso, po ktorom nasleduje pečivo s orechami a medom – baklava . Tento dezert je typický pre Grécko.
Španielsko: Neskorá vianočná večera
Španieli večerajú na Vianoce neskoro večer a jedia rôzne tapas, polievku z plodov mora, ako aj hlavný chod úhora, krevety a sušenú šunku jamón. Dezertom sú tradičné churros a turrón.
Portugalsko: Koláč Bolo-rei
Portugalský Bolo-rei je podobný ako mazanec, je spojený s portugalskými sviatkami, či už ide o oslavy Vianoc alebo Nového roka. Je to koláč, ktorý často slúži ako symbol pohostinnosti a rodinného zdieľania.
Zdroj: internet