Slávne konšpiračné teórie

V tomto článku sa dozviete o 3 známych konšpiračných teóriách. Čo to konšpiračná teória je? Konšpiračná teória je vysvetlenie udalosti alebo situácie, ktorá potvrdzuje existenciu sprisahania mocných a zlovestných skupín a väčšinou sú politicky motivované. Samozrejme, konšpiračné teórie v nás vyvolávajú negatívne myšlienky a to preto, lebo konšpiračné teórie sú väčšinou postavené na predsudkoch, emócii alebo nedostatku dôkazov.

  1. Mýty o Holokauste:  V rokoch 1941 až 1945 bola masívna genocída, ktorú viedol Adolf Hitler, kde bolo zabitých 6 miliónov Židov. Táto historická udalosť je jedna z najlepšie dokumentovaných a napriek tomu ľudia neveria, že sa to nestalo alebo považujú čísla za prehnané. V roku 2014 bola urobený výskum, ktorý urobila Anti Defamation League (ADL),  zapojených bolo 53 000 ľudí zo 100 krajín.  Iba 30% si myslelo, že to je pravda.  Málo vzdelania na túto tému môže byť jeden z  dôvod, ale niektorí konšpirační teoretici presadzujú antisemitskú predstavu. že holokaust bol vymyslený alebo zveličený.
  2. Pristáli sme na mesiaci: 16. júla 1969 sme prvýkrát pristáli na mesiaci. Prví ľudia, čo urobil prvé kroky na Mesiaci boli Neil Armstrong a Buzz Aldrin. V sedemdesiatych rokoch 30% Američanov verilo, že to bolo sfalšované. Napokon sa toto tvrdenie zhmotnilo. V roku 2019 malý prieskum ukázal, že 10% Američanov stále verí, že to bolo sfalšované. Dokonca, keď v roku 2018 basketbalová hviezda Steph Curry povedal, že neverí v pristátie na Mesiaci, sama NASA mu ponúkla prehliadku lunárneho laboratória.
  3. Smrť princeznej Diany nebola náhoda: Princezná Diana bola „princezná ľudí“. To znamenalo, že bola veľmi nápomocná, láskavá, starostlivá a starala sa o ľudí, ktorí mali ťažký životný príbeh. Zomrela v roku 1997 v Paríži počas autonehody, rok potom ako sa rozviedli s princom Charlesom. Ihneď sa začali konšpiračné teórie rozširovať. Veľké množstvo ľudí si nemyslelo, že to bola náhoda. Jeden z týchto dôvodov mal byť Dianin vzťah s Dodim aj Fayedom, čomu nebola kráľovská rodina naklonená. Iná teória hovorí, že  šofér limuzíny bol opitý alebo že autonehodu spôsobil naschvál.

Netreba veriť každej teórii. Tie konšpiračné sú podložené malým množstvom dôkazom. Preverujme argumenty, hľadajme zdroje, čítajme, počúvajme a uvažujme kriticky.

Zdroje: https://www.vogue.in/culture-and-living/content/11-popular-conspiracy-theories-in-recent-history  https://sk.wikipedia.org/wiki/Kon%C5%A1pira%C4%8Dn%C3%A1_te%C3%B3ria