Konšpirácia o bosnianskych pyramídach

V Bosne a Hercegovine, v malebnom meste Visoko, narazil svet na niečo, čo spôsobilo dosť rozruchu. Ide o takzvané „bosnianske pyramídy“. Tieto kopcovité útvary, najmä tá najväčšia nazývaná Pyramída Slnka, sa stali predmetom vášnivých diskusií.

V tomto regióne sa stretli dva odlišné názory. Jedni tvrdia, že tieto kopce sú v skutočnosti starodávne pyramídy, vytvorené ľuďmi pred tisícročiami. Títo ľudia sú presvedčení, že objavy Semira Osmanagića, bosniansko-amerického podnikateľa, podporujú ich teóriu. Osmanagić a jeho štúdia tvrdia, že tieto útvary majú pravidelné tvary a sú zložené z umelo vytvorených kameňov. Ak by toto bola pravda, kamene sa odhaduju na vek až 34 000 rokov pred našim letopočtom. Vtedy ľudstvo nemalo takmer žiadnu technológiu, len drevené palice a kamene.

Na druhej strane, vedci a archeológovia tvrdia, že tieto kopce sú len prirodzené geologické útvary. Argumentujú, že tvary a vrstvy v týchto kopcoch sú výsledkom prírodných procesov, ako je erózia a zemetrasenie, a nie ľudskej snaženia.

Napriek týmto názorovým rozdielom sa turisti stále vyberajú do Visoka, aby si pozreli túto záhadnú lokalitu. Niektorí sú fascinovaní myšlienkou starovekých civilizácií, ktoré by mohli byť spojené s týmito útvarmi, zatiaľ čo iní len pátrajú po nových zážitkoch a dobrodružstvách. Bez ohľadu na to, ktorý názor si človek zvolí, Bosnianske pyramídy sú stále jednou z najkontroverznejších a najdiskutovanejších archeologických lokalít na svete.

Pyramídy sa nachádzajú v okolí bosnianskeho mesta Visoko (alebo Visočica), ktoré má približne 17-tisíc obyvateľov.

Ak budete počas leta cestovať do Bosny, alebo sa budete vracať autom z Čiernej Hory alebo Albánska, môžete prejsť cez Sarajevo, ktoré je od týchto „pyramíd“ vzdialené iba 40 minút autom.

Už sa o nich hovorilo aj v médiách. Podľa informácií od Lidoviek, v roku 2017 priniesla Česká televízia veľkú reportáž o „najväčšej pyramíde na svete“.

V tejto reportáži sa spomínalo, že pyramída v Bosne a Hercegovine má výšku 220 metrov, čo je o tretinu viac ako Cheopsova pyramída v Gíze. K tomu, pyramída v Bosne a Hercegovine je naklonená od rovníka iba 1/300 uhla, oproti pyramíde v Gíze, ktorá je naklonená 1/30 uhla. Avšak, v reportáži sa neobjavil názor žiadneho renomovaného archeológa. Tí sa ozvali až neskôr a jednohlasne tvrdili, že reportáž odvysielaná Českou televíziou je jedno veľké prerieknutie. Podľa nich neexistujú žiadne „magické“ alebo „liečivé“ bosnianske pyramídy.

Napriek všetkému, skupina archeológov sa aj tak podieľa na výkope pyramíd, no ich projekt funguje len vďaka dotáciám.

Na článku spolupracovali: Andrej Janík, Maxim Matejovský, Adrián Sušienka

Zdroje:

Ich energia lieči a predlžuje život. Zaujímavé fakty o Bosnianskych pyramídach, najväčšej konšpirácii celého Balkánu

Starobylá záhada alebo práčka peňazí? O pyramídach v Bosne vie minimum ľudí

https://blog.sme.sk/kopicova/veda-a-technika/bosnianske-pyramidy

https://www.dotyk.cz/magazin/pyramidy-bosna-30001216.html