Ako sa nestratiť v dezinformáciách

S Emou Vaškovou a Laurou Podhorskou sme uvažovali o médiách. Zaujali nás tie dezinformačné.

So sociálnymi sieťami prichádza aj veľa rizík. Objavuje sa čoraz viac podvodníkov, ktorí majú úmysel získať o vás čo najviac informácií. Preto si treba dávať pozor na to, aké osobné údaje uverejňujete a čo zdieľate. Poďme sa spolu pozrieť na to, ako sa vyhnúť takýmto nebezpečným ťahom.

Ako prvé musíme dôkladne zvážiť, aké osobné údaje zverejňujeme. Treba si dávať pozor aby sme zbytočne nikde nedávali čísla platobných kariet. Taktiež by sme mali zvážiť, akej stránke veriť a ktoré stránky sú skutočné. Častokrát sa v dnešnej dobe deje, že veľa internetových obchodov je falošných a iba vás okrádajú o vaše ťažko zarobené peniaze, preto treba skontrolovať, či má daná stránka dostatok recenzií. Okrem recenzií si treba overiť údaje o danom internetovom obchode. V prípade, ak natrafíte na falošnú stránku, okamžite ju treba nahlásiť polícii.

Okrem existencií falošných obchodov sa začali objavovať aj rôzne nepravdivé správy typu: „Váš balík si treba prísť vyzdvihnúť na dané miesto do určitého času“ aj napriek tomu, že ste si žiadny balík neobjednali. Takéto správy treba ignorovať a prípadne nahlásiť.

Po novom sa často ľuďom stáva, že im volávajú cudzie čísla väčšinou z cudzích krajín. Ak zodvihnete, môže sa stať, že vám z účtu zmizne veľa peňazí a taktiež sa týmto podvodníkom podarí o vás zistiť dostatok údajov na to, aby vás mohli okradnúť ešte viac. Preto si treba dávať pozor, komu dvíhame. V prípade, že sa ocitnete v podobnej situácii. dané číslo treba nahlásiť polícii a bolo by dobré ho aj zablokovať.

Dávajte si pozor, kam a aké údaje zverejňujete a ak sa vám stane niečo podobné, nezabudnite to nahlásiť.