Všetko o jarnej únave

Jar prišla po dlhej zime, budí všetko živé okolo a pripomína, že svet neskončil. Na niektorých pôsobí celé toto obdobie skôr unavujúco. Tak sa pozrime na to, prečo vôbec niečo také ako jarná únava vzniká, ako sa jej brániť a aj na to, či to vlastne vôbec je niečo skutočné.

Začnime teda s tým, či to je skutočné. Vyzerá, že áno. Je to skutočný jav, kvôli ktorému pociťujú ľudia zníženú energiu, únavu a ospalosť, ale nie je to lekárska diagnóza. Nie je to ani duševná ani telesná choroba. Je to skôr stav únavy, ktorý nastáva kvôli okolnostiam, ktoré sú cez jar.

Prečo by niekto mal vôbec na jar pociťovať únavu? Na prvý pohľad to môže vyznievať protichodne, veď jar je obdobie rastu, obnovy a života. Veď ak zima je spánok, tak po nej nasleduje ranné budenie, a tým je práve jar. A práve toto je hlavný dôvod pre jarnú únavu – mení sa životný rytmus, je viac slnka, čo znižuje krvný tlak, imunitný systém sa obnovuje po tom, ako bol oslabený po zime, a nášmu telu chvíľu trvá, kým sa na tieto zmeny adaptuje. Tiež sú vďaka letnému času dlhšie dni a ľudia sú potom dlhšie hore. Väčšina ľudí zo to pociťuje v rovnakom období – od polovice marca do polovice apríla.

Keď už vieme, čo to je, zišli by sa aj nejaké spôsoby, ako sa takej únave brániť. Piť dosť vody a dopriavať si dosť spánku. Tieto dve asi nikoho neprekvapili, ale sú to zlaté pravidlá boja proti jarnej únave. Tiež môže pomôcť vytvoriť si rutinu – nejaké návyky, na ktoré sa dokážeme adaptovať a tiež neuškodí zaradiť do nej nejaký pohyb.

To je odo mňa všetko, prajem všetkým peknú jar a veľa energie.