CD, vinyl alebo digitálna hudba?

Autor: Peter Považan, 2.AG

Pre nás milovníkov hudby je väčšinou jedno, ako alebo kde počujeme naše obľúbene skladby. ak si chcete spríjemniť svoj voľný čas počúvaním vašej obľúbenej hudby naplno a v tých najlepších požiadavkách, tento článok je pre vás.

CD, VINYL ALEBO DIGITÁLNA HUDBA?

V dnešnej dobe je veľmi veľa spôsobov, ako sa dostať k hudbe a ako ju počúvať. Začneme tou najčastejšou v dnešnej dobe, a to je digitálna/streamingová hudba. Dá sa prehrávať skoro na všetkých elektronických zariadeniach, ako je napríklad telefón, počítač, smart televízia, mp3 prehrávače, obrazovka/rádio v aute. Zakúpiť si ju môžeme digitálne u daného interpreta alebo si môžeme predplatiť streamingovú službu na hudbu, ako je napríklad Spotify, Apple music alebo YouTube music, kde si môžeme vyberať medzi rôznymi interpretmi a skladbami. Digitálna hudba má ale taktiež svoje nevýhody, ako je napríklad kompresia zvuku alebo výrazné skreslenie zvuku.

Na druhej strane, ak chcete hudbu počúvať v pohodlí domova a nebojíte sa zainvestovať, tak formát CD/vinyl je pre vás. Na prehrávanie je potrebný CD prehrávač alebo gramofón, a to záleží od toho, či sa rozhodnete pre CD formát alebo vinyl formát. CD formát jasne vyhráva v kvalite zvuku. Má ten najlepší prenos zvuku zo všetkých formátov a znie najčistejšie. Ak chcete kvalitu zvuku vylepšiť naplno, tak je určite dobre siahnuť po lepšom a spoľahlivejšom CD prehrávači.

Vinyl formát je taktiež dosť kvalitný formát prehrávania hudby. No kvalita vinylov má veľmi veľa faktorov, ktoré dokážu drasticky zmeniť kvalitu zvuku, či už je to váha vinylovej platne, aký gramofón používate, akú gramofónovú ihlu používate atď. Je určite dobre si naštudovať ohľadom prehrávania vinylových platní všetko alebo sa s niekým poradiť ohľadom nejasností. Vinylové platne a ich obaly sú taktiež super vec na dekoráciu vašej domácnosti. Často vás dokopú k tomu, aby ste si daný album, ktorý vidíte, znovu prehrali. Má to svoje čaro.