Zem pamätá

Autor: Michal Szabo, 2.AG

Zem pamätá je v súčasnosti azda najznámejšie a najnavštevovanejšie predstavenie SKD Martin. Dielo napísané Róbertom Mankoveckým ukazuje vtipnou a umeleckou formou celý život Karola Duchoňa, ktorý je stvárnený stálicou SKD Tomášom Gregorom. Ak ste fanúšik drámy, neváhajte rovno teraz kúpiť lístky (zohnať ich môže byť dosť náročné) bez ďalšieho čítania a zažijete skvelý večer plný smiechu, ale aj plno iných emócií na objektívne najlepšom predstavení SKD.

Kto sa však nenechá tak ľahko presvedčiť, pokračujte v čítaní.

Ako bolo povedané, dej sa točí okolo K. Duchoňa. Za 2 hodiny prežijete jeho celý život, od narodenia až po jeho koniec. Karolov život je skoro všetkým dobre známy, jeho kontroverzie, vzťahy a závislosti boli veľkou súčasťou jeho života. O tom však Zem pamätá v zásade nie je. Na čo sa už niekoľkýkrát zaoberať tými istými vecami a problémami? To si asi povedal aj autor R. Mankovecký. Prečo si radšej
nepripomenúť jeho tvorbu, možno si aj trochu zaspievať a užiť si túto nezabudnuteľnú jazdu?
Už od začiatku vás možno prekvapí, že Zem pamätá je z jednej polovice divadelné predstavenie a z druhej zase prekvapivo dobrý muzikál. Ako postupne s Karolom a jeho najbližšími putujeme jeho životom, počúvame jeho najväčšie hity v úžasnom podaní T. Gregora, nehovoriac o tom, že zvláda toto všetko počas toho, ako kráča na bežiacom páse. Dokonca aj ostatní herci ukazujú výborne a trefné roly. Napríklad T. Mischura si aj so svojimi vedľajšími postavami často vtipnými hláškami ,,ukradne” celú scénu. Jediná
herečka, ktorá podľa vydala dosť plochý výkon bola B. Palčíková, ktorá stvárnila najmä Karolovu prvú ženu Elenu.
Na temné chvíle sa však úplne nezabúda. Na neveru, alkoholizmus, ale aj nevďačnosť sa často poukazuje, avšak takým spôsobom, že sa nakoniec scénky aj tak zasmejete. Nie sme tu na to, aby sme nad Karolom smútili, ale užili si ho a s úsmevom si na neho spomenuli.

Najlepšie súčasné predstavenie?
Po derniére Orwellovej 1984 sa pre mňa Zem pamätá zaradilo na špičku repertoáru SKD. Vtipné a zaujímavé spracovanie života slovenskej legendy, ktoré si užije každý bez ohľadu na vek alebo divadelné preferencie bolo urobené na jednotku. Ak sa vám podarí zohnať lístky, budete mať večer plný radosti, na ktorý len tak nezabudnete a možno prídete aj viackrát.

(foto: www.divadlomartin.sk, www.novascena.sk)