Vianoce vo svete

Určite si všetci vieme predstaviť typické Vianoce. Darčeky od Ježiška pod stromčekom, slávnostná večera a, ak sa to dá, rodina spolu. Ale tradície sa líšia aj medzi slovenskými regiónmi – horiaca sviečka, kapor alebo mlieko s opekancami nemusia byť na každom stole. A keď sú tradície schopné byť rozdielne aj v rámci jednej krajiny, aké rozdielne môžu byť medzi národmi a kultúrami?

Veľká Británia

Najdôležitejší moment prichádza o pár hodín neskôr – ráno 25. decembra. Darčeky sú zastrčené v ponožkách zavesených na kozube, a nenosí ich Ježiško, ale Father Christmas, Otec Vianoc. Namiesto kapra sa jedáva pečený moriak a vianočný puding, čiže koláč s ovocím, orieškami a hrozienkami.

USA

Spojené štáty sú v oslavovaní Vianoc veľmi podobné Veľkej Británii. Američania si dajú záležať na výzdobe svojich domov (v prepočte sú na to schopní minúť v priemer skoro tristo eur) a veľa peňazí putuje aj na darčeky pre blízkych. Míňajú však aj na charitu a pomoc blížnym. Na večeru býva už spomínaný moriak a puding. Robieva sa aj tekvicový koláč. Namiesto Otca Vianoc nosí darčeky dobre známy Santa Claus a jeho soby.

Austrália a Nový Zéland

Počas decembra sa na južnej pologuli rozbieha leto a sviatky sa samozrejme prispôsobili. Santa kvôli počasiu vymení soby za klokany, vianočné stolovanie prebieha vonku pod holým nebom, a živé stromčeky nenájdete. K morke a kuraťu sa na vianočnej hostine pridávajú morské plody.

Írsko

V Írsku zapaľujú veľa sviečok, lebo veria, že posvietia na cestu Svätej Rodine a zahrejú chudobných okoloidúcich. Tradične sú v okne tri sviečky vedľa seba. Skoro v každom dome sa nachádza scéna s jasličkami, a aj pri večeri gazdiná na stôl prinesie chlieb a mlieko pre Jozefa, Máriu a Ježiška.

Cyprus

Na Cypre ani počas sviatkov nezabúdajú na svoju históriu. Oslavuje sa 25. decembra a po rannej vianočnej omši nasleduje slávnostný obed, kde vedľa morky hrdo stojí tradičný grécky šalát. Mladí ľudia koledujú rovnako ako u nás, ibaže so sebou nosia aj loďku ako pripomienku námorníctva starovekých Grékov.

Lotyšsko

Ak si na Vianociach užívate najmä večeru, v Lotyšsku by sa Vám páčilo. Má totiž dvanásť chodov. Z tejto krajiny pochádza aj dnes už celosvetová tradícia zdobenia stromčeka. Prvá zmienka o tejto tradícii pochádza z roku 1510 a namiesto dnešných typov ozdôb na ňom boli kvety vystrihnuté z papiera, stužky a ovocie.

Dánsko

Vianočné obdobie sa nazýva Obdobím sviečok a právom sú na adventnom venci, stromčekoch, oknách, v kostoloch aj pri dverách. Darčeky nosieva záhadný vianočný posol. Darčeky zvyknú byť zabalené starostlivo, niekedy až zložito. Bývajú kupované s veľkým predstihom. Jedným z typickým jedál je horúca ryža poliata studeným mliekom.

Portugalsko

Väčšina obyvateľov Portugalska je veriaca, a tak dodržiava kresťanské tradície svojej krajiny, napríklad kohútie omše. Dôležitou súčasťou večere sú ryby so zemiakmi a zeleninou a koláč so sušeným ovocím nazývaný Bolo Rei. Pri darčekoch sa nájdu rozdiely – nosí ich buď Ježiško, alebo Pai Natal (Otec Vianoc) a sú uložené buď pod stromčekom, alebo pri krbe.

Rusko

Rusko má zase rozdiely v dátume Vianoc – oslavujú ich 6. januára (u nás Troch kráľov). Darčeky rozdáva Dedo Mráz a Snehulienka, väčšinou videná ako jeho vnučka. Tradičným jedlom je pšeničná kaša s cukrom a rôznym ovocím alebo orieškami, napríklad mandľami, hrozienkami, alebo slivkami a bravčovina s chrenom a medovníkom.

Bulharsko

Obdobie vianočných sviatkov v Bulharsku trvá do Troch kráľov a darčeky sa rozdávajú počas celého tohto obdobia. Nosí ich Dedo Koleda. Základom vianočného menu je šošovica, fazuľa, ryža a kapusta. Taktiež pečú koláče podobné štrúdľam, nazývané banica. Plnia ich tvarohom, syrom a vajcami.

Niečo podobné, niečo odlišné. A ako to je u vás? Nech už je to akékoľvek, hlavne si Vianoce užite.

Zdroje:

https://www.sperky-a-diamanty.sk/info/vianoce-vo-svete

https://www.umele-stromy.sk/vianocne-tradicie-a-zvyky-v-inych-krajinach,223.html