Hry o život: Balada o hadoch a vtáčatkách

Autorka: Anna Jurečeková, 3.BG

Hry o život: Balada o hadoch a vtáčatkách je sci-fi, akčný film z roku 2023. Je to adaptácia rovnomenného diela od autorky Suzanne Collinsovej. Film je prequel (jeho dej časovo predchádza príbeh predtým publikovaného filmu) k filmovej sérií Hry o život. Režíroval ho Francis Lawrence a v hlavných úlohách sa predstavili Rachel Zegler ako Lucy Gray Baird, Tom Blyth ako prezident Snow a Hunter Schafer ako Tigris.
Príbeh nás presúva o 65 rokov pred udalosťami hier o život s Katniss. Konajú sa 10. hry, ktorých účastníčkou je aj Lucy Gray, ktorá má nádherný hlas, no aréna je niečo, kde jej hlas neznamená nič. Panem však stráca záujem o hry. Prezident Snow, v tej dobe iba Coriolanus Snow, však prichádza s nápadmi, ako najlepšie upútať pozornosť divákov a popritom, zachrániť aj jeho zverenkyňu Lucy Gray, pred takmer istou smrťou. Podvody sa však trestajú nemilosrdne, a kvôli zradám a tajomstvám si budú musieť Lucy Gray a mladý Snow prejsť hrami o život aj mimo arény.
Film a spracovanie filmu sa mi veľmi páčili. Detaily krásne vykreslili podrobnosti k príbehu Hier o život, a ako sa vlastne k jednotlivým prvkom došlo. Film nám ukázal, čo na začiatku znamenali hry, alebo skôr ako vyzerali. Malá aréna bez možnosti úniku, nie veľká s lesmi, jazerami… Herecké výkony boli naozaj dobré a herci sa do svojich rolí seriózne vžili. Z celého filmu sršia emócie, smútok, strach, radosť no hlavne tajnosti, klamstvá a zrady. V Paneme sa nikomu nedá veriť. V niektorých situáciách mi bolo ľúto Snowa, no film ma donútil veľmi rozmýšľať nad každého úmyslami. Môj záver by bol, ani jeden nemal dobré úmysly, a ani jeden nebol čistý. Každý jeden mal svoje dôvody, väčšinou to bolo prežitie, ale môžeme kvôli prežitiu zabíjať? Oplatí sa to? Nie sme potom rovnakí, ako oni? Tieto pocity vo mne zanechal film a možno je to len mnou, ale filmy, ktoré majú hlbšie myšlienky, ma veľmi bavia, hlavne keď ich interpretácia nemusí byť, ani nie je, správna. Pri každej odpovedi na otázku sa vynoria ďalšie a ďalšie teórie. Film určite odporúčam, a vôbec nevadí si ho pozrieť aj viacej krát, možno len objavíte nové a nové detaily a podrobnosti ako v hre.

(foto: www.csfd.sk)