Svetový deň úsmevu

Prvý októbrový piatok je Svetovým dňom úsmevu. Prečo to tak je a prečo je to dôležité?

Začnime od konca. Prečo je dôležité usmievať sa? Tak napríklad, robí nás to šťastnejšími. Áno, nielenže šťastne vyzeráme, ale pri usmievaní sa sa uvoľňujú endorfíny a serotonín, dva zo štyroch hormónov šťastia. Úsmev môže aj znížiť množstvo cukru v krvi a krvný tlak, redukovať stres a posilňovať imunitu. Úsmev taktiež povzbudzuje ľudí okolo nás k nadviazaniu kontaktu s nami, keďže usmievajúci sa ľudia vyzerajú prístupnejšie.

Iniciátorom Svetového dňa úsmevu bol Harvey Richard Ball, ktorý v októbri roku 1963 nakreslil jednoduchý obrázok – žltý kruh, a na ňom čiernou nakreslené oči a ústa jednoduchej usmiatej tváre. Nebol to zložitý obrázok, ale mal dôležitý význam, mal predstavovať silu úsmevu. Obrázok sa však stal takým známym, že už počas sedemdesiatych rokov ste ho mohli vidieť vlastne všade. V kreslených rozprávkach, komiksoch, na oblečení, pripináčikoch, hrnčekoch, bol využitý aj na politickú propagandu. V deväťdesiatych rokoch sa žltá usmievavá tvárička stala ešte populárnejšou, keďže z nej vznikol jeden z prvých a najznámejších smajlíkov. Harvey Ball si uvedomil, že prehnané používanie a komercializácia jeho výtvoru sa odkláňa od jeho pôvodného účelu – šírenia radosti – a rozhodol sa proti tomu zakročiť.

V roku 1999 sa Svetový deň úsmevu stal oficiálnym, a Harvey tak zase získal kontrolu. Tento deň sa totiž oslavuje tým, že sa usmievate a pomáhate ostatným, aby sa usmiali aj oni. Harvey Ball síce zomrel v roku 2001, ale symbol úsmevu takto stále zostáva spätý s ľuďmi, ktorí tak pomáhajú sebe a rozjasňujú deň aj druhým. A to je niečo, o čo by sme sa mali snažiť každý deň.

https://www.teraz.sk/magazin/dnes-je-svetovy-den-usmevu/24286-clanok.html