Spoznaj volejbal

Čo je to volejbal?

Volejbal je olympijský šport, v ktorom hrajú dve družstvá s počtom hráčov šesť v jednom družstve.  Sú oddelení vysokou sieťou, ktorej výška je podľa kategórie. Hráči hrajú na ihrisku v rozmere 18 x 9 metrov. Vo volejbale, tak isto ako v každom kolektívnom športe, máme rôzne pozície a tými sú: smeč, blok, nahrávač, univerzál a libero (striedajúci hráč, hlavný prijímací hráč). Zápas sa delí na sety a na výhru v zápase treba mať vyhraté 3 sety. Pointa volejbalu je dať bod, pričom na obidvoch stranách sú hráči rozostavení tak, aby zabránili dotyku lopty s palubovkou.

Volejbal na Slovensku

Všetko to začalo v Žiline. Študentská organizácia YMCA v roku 1919 nám rozbehla tento šport v Československu. Najväčšiu zásluhu na zrode volejbalu v Žiline (na Slovensku) mali J. Machotka a profesor J. A. Pípala. V roku 1924 bol ustanovený Československý volejbalový zväz a uskutočnilo sa prvé československé volejbalové majstrovstvo. V tomto roku začali hrať volejbal aj v ružomberskom gymnáziu.

Kde si pozrieť volejbal na Slovensku?

Volejbal taktiež patrí k jedným z najviac rozšírených kolektívnych športov na Slovensku. Skoro v každom meste máme nejaký volejbalový klub. Či už mládežnícke kategórie alebo pre dospelých. Najvyššia možná súťaž u nás je NIKÉ EXTRALIGA ŽENY a NIKÉ EXTRALIGA MUŽI. V mládežníckych kategóriách je to 1. trieda. Avšak tu je to už rozdelené podľa vekovej kategórie. Ak by ste sa chceli ísť pozrieť na kvalitný volejbal, stačí nám zájsť do neďalekej Žiliny. Vstupné na volejbalové zápasy stojí okolo dvoch eúr, no je to neuveriteľný zážitok a hlavne ta atmosféra. Samozrejme, máme tú možnosť vidieť niekedy aj volejbal na svetovej úrovni, keďže naše reprezentantky a reprezentanti majú možnosť zahrať si proti európskym, ale aj celosvetovým volejbalovým tímom.

A čo volejbal v Martine?

Keby ste sa pýtali, či aj my v Martine máme možnosť sa ísť pozrieť na volejbal alebo hrávať za klub, odpoveď je áno. Síce tu nemáme ženy či mužov, no dievčatá v mládežníckych kategóriách hviezdia. Vďaka výborným trénerom a drine hráčok sa je na čo pozerať. Niektoré hráčky z Martina dostávajú ponuky z rôznych klubov. Preto ich máme možnosť vidieť v najvyšších kategóriách.  Ak by ste si chceli prečítať viac o volejbale v Martine, alebo sa aj prihlásiť, tu sa dozviete viac: VK TASK Martin – Ak máš hlavu plnú volejbalu

 

Použité zdroje: Titulná stránka – SVF