Deň, ktorý stvoril basketbal

Viete, kedy vznikol basketbal? Alebo aspoň niečo z jeho histórie? Ak neviete, tak po prečítaní tohto článku už budete vedieť.

Je rok 1891  nachádzame sa v Amerike v Springfielde a pán učiteľ James Naismith (1861-1939) vymyslel alternatívu k futbalu, keďže vonku bola zima. Študenti boli veľmi nadšení. Ihneď sa im to zapáčilo a v roku 1892 James Naismith publikoval kópiu pravidiel basketbalu. Samozrejme, od dnešných pravidiel sa to veľmi líšilo. Najväčší problém bol pri počte hráčov a rozlohe hracieho poľa. V roku 1985 sa definitívne rozhodlo, že počet hráčov v jednom tíme bude päť. Keďže náš pán učiteľ a jeho pôvodných päť hráčov bolo z Kanady, nie je divom, že Kanada bola prvá krajina, kde sa hral basketbal mimo Ameriku. V roku 1893 sa prvýkrát objavil basketbal vo Francúzsku, potom v Anglicku, Austrálii, Číne, Indii a neskôr v Japonsku v roku 1900.V roku 1932-33 sa začali meniť pravidlá obrany, posúvanie čiar, odkiaľ sa počíta trojka a dvojka a postupne sa upravovali už iba maličkosti a veci ohľadom stratégií a trénovania.

Na Slovensku vznikla slovenská basketbalová asociácia v roku 1993, aj keď sa basketbal na Slovensku hráva od roku 1919.  Na Slovensku máme momentálne šesť líg – extraliga mužov, 1. liga mužov, 2. liga mužov a tieto isté sú aj pre ženy. V sezóne extraligy mužov 2022/23 vyhrali Patrioti Levice a u žien Piešťanské Čajky.

Dúfam, že ste sa niečo nové dozvedeli. 🙂

Zdroje:

https://www.britannica.com/sports/basketball/U-S-high-school-and-college-basketball

https://sk.wikipedia.org/wiki/Slovensk%C3%A1_basketbalov%C3%A1_asoci%C3%A1cia

https://slovakbasket.sk/sk/article/sutaze