Ako na jeseň neprechladnúť

Keď sa  ľudia väčšinou zamyslia nad jeseňou, najprv si spomenú na farebné listy, čajíčky alebo škoricu, čo je asi lákavé, ale o chvíľu im napadne chrípka, nádcha a prechladnutie. A čoskoro ich aj skutočne napadne. 🙂 Takže tu je moje vysvetlenie, prečo a nejaké tipy, ako sa tomu vyhnúť. Prechladnutie môže začať  hociktorým z asi 200 vírusov, ale najčastejšie je to rinovírus. Rozširuje sa väčšinou kvapôčkami, ktoré sú vykýchnuté alebo vykašľané niekým, kto už je nakazený.

Prečo sa vyskytuje častejšie na jeseň? Nie je to kvôli chladu (úplne priamo), ale skôr pre návrat do škôl (ľudia sa tam stretávajú) a nepriamo aj kvôli ochladeniu, lebo ľudia ostávajú viac doma v uzavretých priestoroch. Keď teda vieme, ako sa nakazíme, môžeme zistiť, ako  sa nenakaziť.

Pravidlo číslo jeden teda bude vyhnúť sa ľudom, ktorí už nakazení sú. Ďalšia rada je nedotýkať sa rukami úst ani očí, lebo tam je to na vírusy najcitlivejšie. Určite pomôžu aj staré známe veci ako umývať si ruky, jesť zdravo a mať dosť spánku.  Ale nič nám slobodu od prechladnutia nezaručí, takže tu sú ešte ďalšie rady, ako sa s chorobou vysporiadať rýchlejšie.  Najdôležitejšie je stále piť veľa tekutín, takže jesenným čajíčkom sa asi už nevyhneme. Ďalšie tipy sú napríklad mať viac oddychu alebo byť v prostredí s vlhkejším vzduchom. Najdlhšie by to malo trvať 7 až 10 dní a je po všetkom.

Dúfam, že jeseň nebude pre nikoho boj o život.

Zdroje:https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/common-cold