O karate s Adamom

Rozhovor s Adamom Markom viedol Emil Martinka. Obaja sú žiakmi II.BG.

Dnes sa budem rozprávať s Adamom Markom, ktorý sa vo svojom voľnom čase venuje karate.
Od koľkých rokov sa venuješ karate?
Od desiatich, je to neskôr ako začínajú napr. shaolínski mnísi, no lepšie neskoro ako nikdy.
Akej disciplíne karate sa venuješ?
Môj sensei je 4dan IRKK (iga ryu kenpo karate), čo je štýl vyvinutý z goju ryu (čo znamená tvrdo-mäkký štýl)a shotokan. Náš sensei však chce aby sme sa vedeli brániť a preto sa venujeme aj Gracie jiu jitsu a boxu.
Myslíš si, že je dobré, aby sa človek naučil karate?
Určite áno. Náš učiteľ vždy hovorí, že karate je o tom, ako sa nebiť. Je to hlavne o sebaovládaní a zdraví. Súčasťou našich tréningov je aj meditácia.
Venovať sa karate bolo tvojou iniciatívou alebo rodičov?
Toto bola spoločná iniciatíva. Začal som s tím hlavne preto, že som bol v škole šikanovaný. No postupne sa to stalo mojou záľubou a miestom, kde som vypustil zvyšné starosti a sústredil sa len na cvičenie.
Chceš mať v budúcnosti karate ako svoju kariéru alebo sa vyberieš iným smerom?
Toto je otázka, ktorá ma často prenasleduje, a pýtam sa sám seba, či by som namiesto školy radšej nevenoval viac času cvičeniu. Mojím cieľom je, samozrejme, dosiahnuť majstrovských stupňov, no ak budem študovať na vysokej v zahraničí, môže z toho ostať iba sen. Určite by som chcel robiť techniky a cvičiť aj počas mojej práce, ak sa stanem povolaním niečím z odboru informatiky, lebo každý pohyb bude vítaný.
Zúčastnil si sa na nejakých karate súťažiach? a aké ocenenia si na nich získal?
Ja ani moja škola nerobí športové karate a preto som radšej nazývaný umelcom než športovcom.
Ako často mávaš tréningy?
Dvakrát týždenne, príde mi to málo, preto musím trénovať aj sám. Môj majster mával tréningy šesťkrát do týždňa, aj preto je podľa mňa tam, kde je. Na profesionalitu je treba viac ako 5 hodín týždenne.

Zvládaš popri tréningoch aj školu?

Karate mi zaberá len minimum času. Sú to hlavne iné aktivity, ktorým sa popri škole venujem. No neprikladám dôležitosť predmetom, ktorým sa neplánujem venovať, ani ich aktívne používať. Viem, že učitelia radi hovoria, že nikdy neviem, kedy sa mi to zíde, no treba si určiť priority.
Je karate jediným bojovým umením, ktorému sa venuješ alebo ich je viac?
Momentálne áno aj nie, keďže to, čo cvičím, je mix. Skúšal som korejské WonHwaDo, no popri ňom som nestíha naozaj nič. Venoval som sa nejaký čas Iaidu, čo je umenie tasenia meča. Mám v pláne vyskúšať aj Jiu Jitsu a moju pozornosť upútalo aj Kung-Fu. z ktorého pochádzajú niektoré korene karate.
Aké jedlo preferujes? Slané alebo sladké?
Nemám preferencie na jedlo. Zjem takmer všetko, no rád si vychutnávam dobré jedlo.
Kto je v živote tvojím vzorom a prečo?
Nemám nejaký konkrétny vzor, no v rôznych odvetviach sú to iní ľudia. Moji rodičia vo výchove, pretože oni ma vychovali takého, aký som. Určite sensei v tréningu. No napríklad aj pán Gulán pri pomáhaní ľuďom.

Ďakujem za rozhovor.