Enola Holmes (film)

Autorka: Anna Jurečeková, II.BG

Enola Holmes je detektívny, mysteriózny film z roku 2020. Film je adaptáciou rovnomenného románu od spisovateľky Nancy Springer. Režíroval ho Harry Bradbeer a v hlavnej úlohe sa predstavila Millie Bobby Brown ako Enola Holmes, Hanry Cavill ako Sherlock Holmes a Louis Partridge ako Lord Tewkesbury.

Enola, mladšia sestra Sherlocka Holmesa, prežila celý svoj doterajší život len s jej mamou, no teraz, keď ju mama opustila, musí ísť vlastnou cestou bez nej. Mama ju naučila veľa vecí ako bojové umenie, čítanie, veda, história… lenže Enola nevie nič o svete a nemá výchovu slečny. Aj napriek tomu, sa ale vydá na svoju cestu do Londýna, kde chce zistiť, čo sa stalo s jej mamou. Jej plány však nečakane prekazí Tewkesbury, chlapec, ktorý sa jej nežiadane priplietol do života.

Enola Holmes je podľa mňa veľmi zaujímavý a akčný film. Film si môžete pozrieť aj viackrát, niekedy vám možno až na piatykrát  dôjdu niektoré veci, a to je na ňom úžasné. Je robený na štýl Sherlocka Holmesa, záhady, šifry, vrahovia… . Film je skôr pre teenagerov, keďže aj hlavná hrdinka má 16 rokov, a taktiež je to celé poňaté jej  očami.

Najviac ma ale zaujali šifry, ktoré sa v celom filme vyskytovali, pretože boli veľmi dobre premyslené, a zároveň neboli také ťažké, aby som im úplne nerozumela. V tomto filme je však originálne to, že hlavná hrdinka sa s publikom počas celého filmu rozpráva a pýta sa ho otázky, a dokonca sa aj pozerá do kamery, čiže akoby na diváka.

Film ponúka peknú hlavnú myšlienku. Každý má ísť tou svojou vlastnou cestou. Podľa môjho názoru, film Enola Holmes stojí za pozretie, či už raz, alebo viackrát. Má svoje čaro a kým ho neuvidíte, nemôžete posúdiť.