Avatar: Cesta vody (film) 2

Autor recenzie: Matúš Vozárik, II.BG

Avatar: Cesta vody je dobrodružný sci–fi fantasy film zasadený v svete Avatara. Produkovaný 20th Century Studios a distribuovaný Walt Disney Studios Motion Pictures. Režíroval ho James Cameron. Prvýkrát bol vydaný 15. decembra 2022 a trvá 192 minút. Ide o druhý film v svete Avatara z plánovaných päť.

Dej tohto filmu sa odohráva štrnásť rokov po tom, čo Na’vi odrazili ľudskú inváziu na Pandoru vedenou organizáciou RDA, ktorá sa snaží obohatiť na krásach a zdrojoch Pandory. Jake Sully (Sam Worthington) žije ako náčelník klanu Omaticaya, kde spoločne s Neytiri (Zoe Saldana) založil rodinu, ktorá sa skladá z dvoch synov Neteyama a Lo’aka, dcéri Tuk a adoptovanej dcéri Kiri a adaptovaného syna Spidera. Vďaka vyspelým technológiám sa na Pandoru vracia aj Miles Quaritch (Stephen Lang), tentokrát v podobe Avatara, ktorý má so Sullym nevybavené účty z prvého dielu. A pretože Sully nechce zatiahnuť svoj kmeň a rodinu do vojny s “nebeskými ľuďmi“, rozhodne sa utiecť do morských častí Pandory, kde žijú vodné kmene Na’vi, a schovať sa tam. No lenže všetko nejde podľa plánu. Jakove deti sú pokladané za divné medzi deťmi vodných kmeňov, aby zapadli, spôsobia veľa problémov. Aby problémov nebolo málo, Quaritch a jeho tím sa dozvedajú o presune Sullyho a začnú ho prenasledovať. Na konci musia Jake Sully, jeho rodina a vodné kmene Na’vi spoločne čeliť Quaritchovi a lodiam organizácia RDA v námornej bitke.

Avatar 2 je viac zameraný na rodinu Jakea Sullyho, nepochybne sú tu aj dychberúce bojové scény, ale väčšina filmu sa točí okolo Sullyho detí a ich vzťahmi, či už s ich rodičmi, súrodencami alebo vodnými kmeňmi Na’vi. Neteyam je milý, zodpovedný a cnostný. Zatiaľ čo Lo’ak je impulzívnejší a drzejší, čo ho často dostáva do problémov. Tuk je najmladším potomkom Sullyho a Neytiri, je veľmi blízka s adaptovanou sestrou Kiri. Kiri bojuje s pocitmi, je neistá a neschopná, no zato je veľmi spojená s prírodou Pandory. Spider vyrastal s Avatarmi, Neytiri ho vidí ako mimozemšťana ktorý do ich rodiny nepatrí. No ostatné deti ho medzi seba prijali. Jake Sully je odvážny, odhodlaný, vášnivý a ochráni svoju rodinu za každých okolností. Neytiri je pyšná a starostlivá o svoju rodinu, v druhom Avatarovi je však celkom v úzadí oproti ostatným postavám. Quaritch je nebezpečnejší ako predtým vďaka jeho premene na Avatara, no zároveň je aj pokojnejší a rozumnejší, ale to len v prítomnosti jeho syna Spidera.

Osobne mám pár problémov z dejovej stránky tohto filmu. Pôsobí na mňa ako príprava na niečo väčšie, čo v budúcnosti Avatar frančízu čaká. Miestami som mal pocit, že sa pozerám na nejaký dokument z National Geographic. Myslím, že dej je celkovo lepší ako v prvom Avatarovi. To isté si myslím o postavách, až na Neytiri, pri ktorej je škoda, že bola vo filme v úzadí. Podľa audiovizuálneho hľadiska je Avatar: Cesta vody asi najlepším filmom, aký som videl. Triky sú takmer bezchybné, cez animácie pohybov po simulácie vody. Nové živočíchy Pandory sú krásne napr. lietajúce ryby, na ktorých sa členovia vodného kmeňa preháňajú, obrovské veľryby alebo rôzne unikátne rastliny a iné zvieratá. Dychberúci nie je len dizajn pandorskej fauny a flóry, ale aj ľudskej techniky a najrôznejších vozidiel. Tento film by som rozhodne odporučil pozrieť si v kine.