S Rusom o Rusku

Autorka: Andrea Bačeová, III.AG

Nedá sa poprieť, že Rusko je skutočne veľká krajina. Za iných okolností by sme mohli povedať, že aj veľmoc, v tom pozitívnom slova zmysle. História tohto štátu je plná bojov o slobodu, ale aj časov, kedy územie ovládali rôzne autokratické a totalitné režimy. O to smutnejšie, že napriek dlhým bojom za slobodu, je dnes práve Rusko agresorom. Ako súčasnú situáciu vníma  Rus Filipp Sedov? Aj na to, ale aj iné otázky, odpovedal gymnazistom v diskusii S Rusom o Rusku.

Filipp Sedov už štyri roky žije na Slovensku. S pomocou krátkej prezentácie nám hovorí o tom, odkadiaľ pochádza, rozpráva o dôležitých momentoch a postavách ruskej politiky, najmä o opätovnom zvolení Vladimíra Putina či vražde opozičného politika Borisa Nemcova. Ako sám povedal, svoju krajinu má rád a verí, že raz možno bez Putina a iných „lídrov“ sa Rusko môže stať demokratickejšou krajinou.

Neskôr  vznikol priestor na otázky, ktoré pochopiteľne súvisia s vojnou na Ukrajine. Ja sama som položila dve otázky, moja prvá súvisela s tým, čo ho motivuje k takýmto diskusiám na stredných školách? Ako sám povedal, je dôležité vedieť a poznať pravdu a hlavne neuveriť „chápadlám“ ruskej propagandy, ktorá je aj v našej krajine prítomná. Zaujalo ma, ako občania jednotlivých regiónov Ruska vnímajú vojnu, alebo aj všeobecnú mobilizáciu. Jeho odpoveď je, že ľudia žijúci vo veľkomestách, ako Moskva či Petrohrad, nie sú až takí naáchylní na to, aby ruskej propagande uverili. Regióny etnických skupín však vidia možnosť zúčastniť sa na vojne,ako zárobok, ktorý je vyšší ako ich bežný plat.

Myslím si, že potrebujeme viac takýchto diskusií, hlavne na pôde stredných škôl. Možno to bude znieť ako opakovanie, ale my, mladí, sme budúcnosť krajiny a je našou povinnosťou/úlohou byť čo najlepšie informovaní a snažiť sa nepodľahnúť rôznym dezinformáciám, hoci pôsobia presvedčivo.