Stephen King: Dallas 63

22. novembra 1963 bol v texaskom Dallase spáchaný atentát na prezidenta Spojených štátov amerických Johna F. Kennedyho. Prezident na mieste streľbe podľahol. Čo, ak by sa tomuto nešťastiu dalo zabrániť ?

Vďaka Stephenovi Kingovi a jeho knihe Dallas 63, ktorá bola napísaná v roku 2011 sa môžeme vrátiť v čase a všetky tieto historické udalosti prežiť ešte raz.

Hlavnou postavou je Jake Epping, stredoškolský učiteľ, ktorý rád chodieva na obedy do Alovej jedálne (v tomto prípade je jedáleň myslená ako nejaká lacnejšia reštaurácia – fastfood). Jake je inteligentný, vyzná sa v ľuďoch a jeho bývalá manželka o ňom tvrdí, že nedokáže plakať.

Dej začína tým, že Jakeovi telefonuje Al (majiteľ jedálne) s tým, že sa Epping musí okamžite dostaviť do jedálne. Jake sa teda rozhodne prísť a dozvedá sa, že Al v priebehu jedného dňa dostal rakovinu pľúc.
V pivnici Alovej jedálne objavujeme časovú dieru, ktorá dokáže človeka preniesť zo súčasnosti do roku 1958. Má to však jeden háčik – čas, ktorý v minulosti človek strávi sa odrazí na jeho tele (to znamená, že ak v minulosti žijete 3 roky, k vášmu reálnemu veku sa naozaj tie tri roky pripočítajú), zatiaľ čo v súčasnosti VŽDY prejdú iba 2 minúty. To je dôvod, prečo Al dostal rakovinu, z nášho pohľadu, v priebehu necelého dňa. V minulosti prežil celé 4 roky! Al sa totižto pokúšal zachrániť prezidenta Kennedyho, ale minulosť mu zasadila ťažkú ranu, pretože ona sa všetkým zmenám bráni…
V skratke, Al potrebuje niekoho, komu by svoje tajomstvo prezradil a Jake potom po dlhšom zvážení súhlasí a vydáva sa na cestu do minulosti, no samozrejme, že nemôže hneď zachraňovať prezidenta, to by preňho bolo až príliš veľké sústo. A preto musí najskôr začať menšími krokmi a až potom bude môcť začať žiť v minulosti. Keď si túto knihu prečítate, všetko pochopíte…

Dokáže Jake prežiť päť rokov v minulosti bez toho, aby nejako ovplyvnil súčasnosť?
Podarí sa Jakeovi zmeniť minulosť a zvrátiť kolobeh udalostí, ktoré viedli k smrti amerického prezidenta?
Ako by prezidentova záchrana mohla ovplyvniť budúcnosť, v ktorej žijeme?

Odpovede na tieto otázky sa dozviete, ak si prečítate knihu Dallas 63 od Stephena Kinga. Tento román má takmer 800 strán a veľmi ma prekvapilo, že pri takom množstve, ani jedna nie je zbytočná. Celá kniha sa čítala neuveriteľne dobre a ani chvíľu som sa pri nej nenudil, pretože v tomto diele je úplne všetko – napätie, humor a dokonca aj  romantika.
S čistým svedomím môžem povedať, že Dallas 63 je jednou z najkomplexnejších, a zároveň aj jednou z najlepších kníh, aké som kedy čítal a pokojne môžem odporučiť aj jeho seriálovú adaptáciu 11.22.63 z roku 2016, v ktorej si zahral známy americký herec James Franco.

Fantastický zážitok, rozhodne odporúčam a určite sa nenechajte odradiť počtom strán.

Zdroj obrázka