Markus Zusak: Zlodejka kníh

Autorka recenzie: Marína Elizabeth Danielová

Z anglického originálu The Book Thief  (2005) do slovenčiny preložil Vladislav Gális.1 Vydalo ju vydavateľstvo IKAR a je spracovaná do filmovej podoby.

Túto knihu som si vybrala na odporúčanie mojej maminy a musím povedať, že som vôbec nečakala, že bude taká reálna. Myslela som si, že to bude o dievčati, ktoré kradne knihy a zažíva pritom rôzne dobrodružstvá. Musím sa priznať, že sa mi počas čítania niektorých kapitol stalo, že som sa bála o niektoré postavy, hoci boli fiktívne. Neveríte mi? Prečítajte si ju a uvidíte, že neklamem.

Deväťročná Liesel, prichádza do nemeckého mestečka Molching, kde ju čakajú jej adoptívni rodičia. Po pár dňoch sa skamaráti s chlapcom z jej ulice. Jej nový otec je k nej veľmi láskavý. Zvyká si na krik a výčitky novej mamy a najzaujímavejšie je to, čo by od nej nikto nečakal – že kradne knihy. Liesel žije v čase, keď vládne v Nemecku Adolf Hitler. Spolu s jej kamarátom sa niekedy zapletú do veľkých problémov, ale po tom, čo sa v ich dome objaví a skryje mladý židovský muž, sa snaží držať jazyk za zubami. Aké dobrodružstvá zažije? Čo sa všetko stane a pokazí? Koľko kníh ukradne? A ako sa to celé skončí? To sa dozviete, keď si túto knihu prečítate.

Táto kniha je určená najmä pre dievčatá vo veku 13 a vyššie. Ide o dievčenský a historický román a ak si ju rozhodnete prečítať určite urobíte dobre a neoľutujete.

Ešte prezradím zaujímavosti: Rozprávačom príbehu je smrť. Kniha bola preložená do viac ako tridsiatich jazykov. Skutočne hodná prečítania. 🙂