John Wyndham: Deň Trifidov

Autor recenzie: Jakub Záborský

Deň Trifidov je kultová kniha z roku 1951, ktorú napísal anglický spisovateľ John Wyndham.

Hlavnou postavou je biochemik William Masen, ktorý pracuje v továrni s priemyselnými rastlinami – Trifidmi, ktoré boli umelo vyvinuté pre lacný olej, ktorý sa z nich vyrábal.

Dej začína tým, ako sa William Masen prebúdza v londýnskej nemocnici po operácii očí, no z ulice nepočuť žiadny ruch automobilov ani rozhovory ľudí. Samozrejme, že mu to príde zvláštne, pretože navonok všetko pôsobí ako nedeľné dopoludnie, aj keď veľmi dobre vie, že je streda.

Preto si strhol obväzy, ktorými mal celú noc obviazanú hlavu a vydal sa na cestu po nemocnici. Keď zistil, že je jediný vidiaci človek v budove a všetci ostatní sú slepí, tak sa rozhodol preskúmať londýnske ulice…

O niekoľko 

hodín neskôr našiel Josellu Playtonovú, ktorá tiež vidí. Povedala mu, že po dlhej oslave prespala celú noc. Keď zistila, že jej otec oslepol, tak sa rozhodla, že pôjde do obchodu zohnať nejaké jedlo, no stretla Williama Masena.

Neskôr sa Bill dozvedá, že slepota u všetkých ľudí bola spôsobená zeleným meteorickým rojom, ktorý nad Zemou prelietal minulú noc – bola to historická  udalosť, ktorá sa už nikdy nebude opakovať, a preto sa všetci pozerali. On s Josellou patrili k tým, ktorí mali to šťastie a nejakou náhodou roj nevideli.

Situácia sa zhoršuje, ulice miest sa zapĺňajú ľudskými mŕtvolami.

Nájdu William s Josellou viac vidiacich ľudí?

Podarí sa im prežiť cestu na vidiek?

Predstavujú Trifidi veľké nebezpečenstvo?

Odpovede na tieto otázky nájdete jedine v knihe Deň Trifidov.

Kniha sa mi čítala veľmi ľahko a rýchlo, ani jedna kapitola nebola zbytočná alebo nudná. Postavy boli vykreslené veľmi uveriteľne, veril som, že autor je naozaj hlavným hrdinom románu. Knihe nechýbajú zvraty a napínavé pasáže, vrelo ju odporúčam úplne každému.

Ku Trifidom sa určite niekedy v budúcnosti ešte vrátim.