Fredrik Backman: Muž menom Ove

Autor recenzie: Jakub Záborský

Muž menom Ove je dnes už pomerne známa švédska kniha z roku 2012, ktorú napísal Fredrik Backman. Kniha bola jeho literárnou prvotinou a rýchlo sa stala bestsellerom.

Hlavnou postavou je päťdesiatdeväťročný vdovec Ove, ktorý je večne nevrlý a zatrpknutý frfľoš, ale zároveň je aj mužom pevných zásad a princípov. Stáva sa z neho samotár a pomaly už nemá nič, pre čo by žil. Ove okrem toho zbožňuje auto značky Saab, ktoré aj sám šoféruje.

Dej sa začína tým, že sa do domu oproti Ovemu nasťahujú noví susedia, ktorí mu nacúvajú do schránky a ešte k tomu japonským autom.

Postupne sa Ove zoznamuje aj s ďalšími osobami v jeho okolí, spomeniem napríklad tučného chlapíka Jimmyho, ítečkára Patricka a v neposlednom rade kocúra Ernesta. Postupom času si Ove vyskúša aj úlohu opatrovateľa, poskytne cvičné jazdy autom jeho novej susedke Parvaneh, naučí sa, aký je rozdiel medzi I-Padom a notebookom, pokračuje vo svojej funkcii samozvaného strážcu poriadku v jeho štvrti, no to je iba časť toho, čo si Ove za celý ten čas prežil.

Neskôr sa dozvedá, že jeho niekdajšieho kamaráta Runeho, chcú odviesť do ústavu, no jemu sa to nepozdáva. Ove si myslí, že proti mužom v bielych košeliach sa nedá vyhrať.

Má Ove pravdu, alebo sa mu nejako podarí Runeho zachrániť?

Zostane Ove až do smrti nevrlý a mrzutý?

Zlomí nad životom palicu a ukončí to?

To všetko sa dozviete v knihe Muž menom Ove.

Kniha sa mi čítala veľmi dobre, obsahovala veľa úsmevných, ale aj smutných chvíľ. Autor vykreslil Oveho charakter skvelo, myslím si, že je to univerzálna postava, ktorá by sa mohla volať akokoľvek a vždy by sa k nej dané meno hodilo.

Podľa mňa si v tejto knihe každý nájde niečo zo seba samého a práve preto by som ju ja odporúčal 🙂