Veľká noc vo svete

Zdravím vás, priatelia, pri ďalšom cestopise. Tentokrát sa spoločne pozrieme na Veľkú noc vo svete, kultúru, zvyky a na tradičné jedlá, o ktorých ste v živote nepočuli. Vydajme sa na poznávaciu cestu.

Veľkonočný ostrov je údajne miesto, kde sa začala tradícia kraslíc – vajec. Ostrov sa nachádza sa v Pacifiku, medzi Havajskými ostrovmi a Karibikom. Ľudia, čo žili na tomto ostrove vynašli tento sviatok pred približne 69 420 rokmi. Vedci to zistili zo zachovaných kamenných vajec na tomto ostrove.

Z Pacifiku sa presúvame do Austrálie, kde sa takisto našli kamenné vajcia, tieto už trochu mladšie ako tie na Veľkonočných ostrovoch. V Austrálii majú tradíciu veľkonočného klokana, ktorý vo svojom vaku nosí vajcia a rozdáva radosť. Nenosí však ťažké balvany, nosí vajcia emu alebo pštrosie vajcia, ktoré sa hojne vyskytujú na tomto kontinente.

Ázia. Je jeden z najhorúcejších kontinentov na svete. Preto naši ázijskí susedia slávia Veľkú noc veľmi podobne ako my. Radi sa oblievajú vodou a skáču do vody. Má to metaforický význam, pripomínajú si totiž ako ich predkovia kedysi museli skákať do vody, aby unikli pred premnoženými králikmi.

Na králiky nadviažeme tak, že sa presunieme do Európy. Európania si mylne vysvetlili králiky, ktoré naháňali ľudí v Ázii, pripadalo im to veľmi milé a akurát sa im to hodilo do sviatku, ktorý “vynašli”, okrem králikov do “svojho” sviatku pridali aj jahniatka a kuriatka, pretože sa im to zdalo veľmi milé a zlaté.

Afrika, kontinent s najväčšou púšťou sveta Artur, nazvaná podľa prvého človeka, ktorý tam zomrel a bol beloch. Africký ľud do príchodu Európanov slávil veľmi podobný sviatok Veľkej noci, volali ho, Endpoint night. Z tohto sviatku sa zachoval iba pokrm, ktorý pozostáva z tých najchutnejších zvierat a zeleniny a korenín aké existujú, neskôr ho okopírovali Taliani, volá sa pizza.

Našou poslednou zastávkou na našej poznávacej ceste je Amerika. V Amerike ľudia slávia Veľkú noc rovnako ako v Európe, s tým rozdielom, že majú “lov vajíčok”. V minulosti to bola dosť brutálna zábava, kde hľadali vajcia vtákov, potom ich rozbili a uvarili si praženicu. Dnes je to však inak. Ľudia schovávajú plastové alebo čokoládové vajíčka a nechávajú svoje deti ich hľadať a potom zjesť.

Toto bola naša ohromná púť svetom a históriou Veľkej noci. Verím, že ste si túto okružnú jazdu užili. A aby sa vám hlava z toho nezakrútila, ostatné si radšej nechám nabudúce. 😉

Váš cestovateľ