V marci sa u nás čítalo

V marci ste si mohli všimnúť, že na chodbách sa cez veľkú prestávku čítali knižky. Na druhom stupni čítali deviataci piatakom poviedky,  ôsmakom a siedmakom čítali  z Denníka Anny Frankovej učitelia. Na gymnáziu zas čítali učitelia žiakom každý deň inú knižku – podľa vlastného výberu.

Marec je už dlhé roky mesiac knihy. Viete prečo? Istý pán, veľký milovník, zberateľ a legendárny šíriteľ literatúry Matej Hrebenda, sa narodil aj zomrel v tomto jarnom mesiaci.

A keď sme už pri tých knihách, dovoľte mi dať vám zopár knižných tipov.

Lena Dunhamová: NIE SOM TAKÁ

Táto knižka je určená skôr pre dievčatá. Je to o dospievajúcom dievčati, vlastne dnes už žene, ktorá rozpráva svoje skúsenosti a zážitky zo svojho tínedžerského obdobia. Čo skúsiť a čo radšej zďaleka obísť? Čo by dievčatá naozaj nemali robiť ale nevyhnú sa tomu? Všetky tieto témy otvára Lena vo svoju knižke.

John Boyne: MY BROTHER’S NAME IS JESSICA

Možno si po prvom prečítaní názvu hovoríte, že asi nastal preklep. Alebo vám to naopak, došlo hneď. Jason je chlapec, ktorý odmalička miloval šport, bol veľmi obľúbený, darilo sa mu v každom smere a jeho mladší brat bol jeho najlepší priateľ. No niečo sa zmenilo. Avšak nie všetkým sa táto zmena páči. Jason je najprv zmätený, no akceptuje to a snaží sa byť sám sebou. Rodičia mu to nerobia o nič ľahšie. Obaja sú politici a nemôžu uveriť tomu, že ich syn si myslí, že je transgender. Určite je to len nejaká choroba alebo kríza, z ktorej sa čoskoro dostane. Ako sa to napokon vyvinie, si ale prečítajte sami..