Na slovíčko s Andreou Bačeovou – predsedníčkou Parlamentu mladých Martin

Okrem iných vecí sa po uvoľnení opatrení obnovila aj činnosť Parlamentu mladých Martin – skupinky aktívnych a emancipovaných ľudí, ktorí sú akýmsi hlasom martinskej mládeže. A keďže znovuotvorenie parlamentu so sebou prinieslo aj množstvo nových výziev, projektov a plánov, je dôležité nadobudnúť nových členov, ktorí by sa neváhali zapojiť a prispieť rukou k dielu. Čo všetko obnáša členstvo v parlamente, na čo sa môžete tešiť a čo za skupinku to Parlament mladých Martin je, nám zodpovedala Andrea Bačeová – predsedníčka Parlamentu mladých Martin. 

 

  1. Mohla by si nám na úvod vysvetliť, čo vlastne PMM (Parlament mladých Martin) je? 

 

Parlament mladých Martin v celom znení je skupina mladých ľudí, ktorá sa chce aktívne zapájať do diania najmä v meste, participovať na rôznych projektoch atď. Za svoju pomerne krátku históriu bol niekoľkokrát názov zmenený, ale to, prečo funguje, zostalo rovnaké. 

 

  1. Parlament mladých, to znie odstrašujúco, je to naozaj formálny “parlament”, ako si každý predstavuje?

 

Vôbec nie. Názov parlament je len preto, že ho musí mať, ale inak to nemá nič spoločné s parlamentom ako takým. V skutočnosti sme úplne neformálna skupina mladých z rôznych škôl a radi privítame kohokoľvek, kto má záujem či nápady. 

 

  1. Na aké projekty sa môžeme tešiť?

 

Rozbiehame projekt Beh. Nebudem klamať, názov ako taký sme ešte neriešili, ale ak to vyjde, budeme spolupracovať s parlamentom v Turčianskych Tepliciach. Taktiež chceme rozbehnúť nejaké projekty v ekológii, webináre/workshopy, bude toho dosť. A v dohľadnej dobe by nám mala prísť aj ponuka z Rady mládeže Žilinského kraja. 

 

  1. Čo všetko sa očakáva od člena parlamentu? Kde vás môže potenciálny záujemca nájsť, prípadne kontaktovať?

 

Podarilo sa nám vybaviť miestnosť v priestoroch CVČ Kamarát – bývalé informačné centrum, všetky bližšie info a možnosti kontaktovať sa s nami je na Facebooku: @Parlament mladých Martin či na Instagrame.  Chceme, aby našou súčasťou boli mladí ľudia, ktorí chcú niečo zmeniť, aj keď možno nie vo veľkom, ale predsa. A my zas daného človeka podporíme v jeho, teda už našich, plánoch.

 

  1. V akých projektoch a spoluprácach je PMM zapojený? 

 

Zatiaľ máme pozvanie na konferenciu parlamentov v Spišskej Novej Vsi, ďalej Rada mládeže, ako som už spomínala, ponúka mnoho aktivít –  aj vďaka nim som sa mohla zúčastniť na konferencii vo Varšave. Ďalej  sú to programy Erasmus+ či EGL- Europe goes local. 

 

  1. Sú tu teda aj nejaké zahraničné spolupráce? Dostane sa člen parlamentu v rámci tohto projektu za hranice? 

 

Áno, aj takáto možnosť tu je. Projektov a organizácií je skutočne veľa. Kto sa na to cíti, môže samozrejme ísť, aj keď ja stále hovorím, že najskôr musíme urobiť tie menšie kroky, zabezpečiť, aby o nás ľudia vedeli, aby sme boli aktívni v meste, a potom sa pustiť aj do náročnejších úloh. 

 

  1. Čo si osobne myslíš, že mladým chýba v meste Martin?

 

Doteraz im chýbal priestor, kde by mohli vyjadriť svoje myšlienky a pocity, ktoré majú o dianí v meste, teraz tu už taká možnosť je. No všeobecne mám pocit, že nám chýba odvaha. Odvaha začať niečo riešiť, keď vidíme, že to nejde a hlavne sa nebáť, pretože strach je síce hrozný na začiatok – poznám to osobne, ale keď spravíte ten prvý krok, už to ide oveľa lepšie. Treba najmä otvorene komunikovať, neprispôsobiť sa, keď s tým nie som stotožnený. 

 

  1. Členstvo v parlamente mladých pochopiteľne prináša benefity obyvateľom mesta, ktorí sa môžu zúčastniť rôznych akcií alebo podujatí. Aké benefity prináša členom parlamentu? Čím teba osobne obohatilo členstvo v parlamente? 

 

Nepochybne im dáva možnosť zúčastniť sa na rôznych projektoch, ako napríklad EGL, Erasmus+, byť pri tom, keď sa rozhoduje o tom, čo môžeme pre mladých ľudí spraviť, dokonca stáť za projektami ako ten, čo ich vytvoril. 

 

9. Za akými akciami stojí parlament mladých Martina? Čím sa môžeme pochváliť? 

 

Keďže svoju činnosť sme naplno rozbehli len pred niekoľkými týždňami, zatiaľ toho až tak veľa na konte nemáme, ale čím sa určite môžeme pochváliť je možnosť byť na konferencii Youth council yet coming vo Varšave, na československom stretnutí EGL, boli sme pozvaní aj na otvorenie klubovne pre deti. Chceme toho ešte viac vidieť a získať prehľad o tom, ako to funguje v iných parlamentoch nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. 

 

10. Teraz pridaj veľkúúúú motiváciu pre potenciálnych záujemcov, aby sa neváhali pridať a prísť do parlamentu so svojimi návrhmi. 

 

Veľmi by som chcela, aby nás v parlamente bolo čo najviac, najviac aktívnych ľudí. Avšak motiváciu musí mať každý sám v sebe, aspoň niečo, čo by chcel zmeniť, spraviť inak, či podeliť sa o názor napríklad na nejaký problém, priniesť riešenie. Ak vás niečo takéto trápi, že možno nie ste dostatočne v tomto smere vypočutý, tak potom parlament je pre vás určite dobré miesto. Výsledkom, keď nás bude viac a budeme na niečom pracovať, je najmä dobrý pocit, že to vyšlo, že to, čo sa neriešilo dlhé roky, zrazu ide, že mne osobne to dá možnosť spoznať nových ľudí, kamarátov s podobným myslením, a že som mala možnosť byť pri tom, keď sa takéto niečo robilo.