Medzislovančina

Gladny volk podšel k staromu psu i rěkl: „Dragy prijatelju, jesm taky gladny, že ne mogu spati. Ale ty jesi veliky i tolsty. Kde dostavaješ svoju jedu? Kde živeš? Kde ješ?“
„Ja jesm sluga svojego gospodara,“  odgovoril pes.

Koľko z textu ste rozumeli? Práve ste si prečítali začiatok rozprávky Volk i pes alebo aj Волк и пес, avšak napísaný v medzislovančine.

Ešte predtým ako sa nadchneme, si zhrňme, čo je na slovanských jazykoch tak výnimočné. Ich podobnosť. Keď počujeme reč v ukrajinčine, poľštine, ruštine a podobne, často uhádneme aspoň kontext. Čeština a slovenčina sú v podstate súrodenci. Prečo sú si slovanské jazyky tak podobné? Pochádzajú z jedného jazyka – praslovančiny, ktorým sa hovorilo ešte pred naším letopočtom v centre dnešnej Európy.

Táto podoba jazykovedcom umožnila umelo vytvoriť  nový jazyk medzislovančinu (po anglicky Interslavic), ktorému by mali rozumieť všetci Slovania.

Predstavte si, že by ste sa dorozumeli v 13 krajinách bez namáhavého učenia sa niekoľkých jazykov. Môže sa to stať skutočnosťou.

Pre istotu si zopakujme, v ktorých krajinách sa hovorí slovanskými jazykmi: Bielorusko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Chorvátsko, Česká republika, Macedónsko, Čierna Hora, Poľsko, Rusko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko a Ukrajina.

File:Slavic Countries correct.png - Wikimedia Commons

Ako český informatik Vojtěch Merunka a holandský jazykovedec Jan van Steenbergener vytvorili takýto jazyk? Zobrali jedno slovo, porovnali jeho preklady vo všetkých slovanských jazykoch a vybrali priemer.

Je medzislovančina už reálne využívaná? Na jazyku sa stále pracuje, ale sú dostupné texty na čítanie aj počúvanie. Tento jazyk tiež preslávil kontroverzný vojnový film Pomaľované vtáča, ktorého dej sa odohráva v nemenovanej krajine v stredovýchodnej Európe. Autori chceli zostať neutrálni a vyhnúť sa použitiu jazyka konkrétnej krajiny, a preto zvolili medzislovančinu.

V budúcnosti bude možno vzájomné porozumenie dosiahnuteľné pre všetkých Slovanov. Milovníci jazykov, cestovania a kultúr, tešte sa!

 

P.S. Ak vás zaujímajú jazyky a zvlášť slovanské, prečítajte si aj článok Strhujúci slovníček🙂

 

 

Zdroje:

Tradičná wiki: https://sk.wikipedia.org/wiki/Medzislovan%C4%8Dina

Texty v medzislovančine: http://steen.free.fr/interslavic/volk_i_pes.html