Clementine Beauvais: Jaternice tiahnu na Paríž

Autorka recenzie: Ela Trylčová, 8.A

Jaternice tiahnu na Paríž ste určite už zaregistrovali. Asi v októbri minulého roka obletela internet ako prvá kniha vydavateľstva Absynt z edície Mladý Absynt. A ja som ich ani neplánovala čítať, ale raz som ju spomenula kamarátke a tá mi ju, beťárka, kúpila.

A som jej za to veľmi rada, pretože toto vtipné dielo vám určite odporúčam, ak sa chcete zasmiať a preniesť sa do rôznych zákutí Francúzska,  čo i len zo stránok cítiť vôňu a chuť miestnych dobrôt! 

V tomto diele môžete však nájsť aj hlbšiu myšlienku. Prečo práve tri jaternice? Mireille, Astrid a Hakima boli v súťaží Miss Jaternica zvolené za najškaredšie baby na škole. Síce neviem, ako presne vyzerajú, ale podľa opisov si nemyslím, že sú škaredé. Sú len iné. Možno nezapadajú do škatuľky dnešných štandardov krásy, ale sú múdre, milé, vtipné a odhodlané všetkým vytrieť zrak. Samozrejme, že si poplačú do vankúša. No hneď potom nasadnú na bicykle ťahajúc príves plný jaterníc a jablkového pyré s cieľom zájsť na záhradnú slávnosť v Elyzejskom paláci. Prečo? Každá má svoje dôvody. Aké? To zistite sami. 🙂 

Celkovo sa mi tu páčila to rozmanitosť. Nielen jaterničiek, bol tu aj Hakimin brat, ktorý nemal dolné končatiny a ja som si jeho zanietenosť a úsmevný pohľad na svet po tom všetkom veľmi obľúbila. Nie nadarmo ho Mireille prezývala Slnko. 

A ten humor! Ja neviem, kde na to autorka chodí, ale chcela by som ju za kamošku!  Ono sú to také jednoduché, až detské vtipy, no sú úplne dokonalé. 

Ešte by som rada vyzdvihla celý nápad @mladyabsynt. Nielen, že dbajú na prírodu, ale pri určovaní symbolov na vekové odporúčania sa ňou aj inšpirovali. Chválim, veľmi pekný a autentický nápad. 

Dúfam, že sa po tejto knižke rozhodnete siahnuť a aspoň na chvíľu uniknete z reality tak, ako sa to podarilo mne.