Beseda so spisovateľom Jozefom Tatárom

Autorka článku: Viktória Perglová, 8.B

Jozef Tatár je slovenský básnik a spisovateľ narodený v Martine. Píše najmä povesti a básne pre deti i pre dospelých. Jeho hlavnou inšpiráciou sú príroda a legendy Turca. Píše o svojom okolí, ktoré pozná, kde vyrástol. Často trávi celé hodiny v knižnici a zisťuje informácie o histórii nášho regiónu. Jeho diela sú veľmi obľúbené, zaujíma sa o ne aj Matica slovenská, ktorá niektoré z jeho diel aj vydala.   

Všetky tieto informácie a oveľa viac sa mali šancu dozvedieť žiaci piateho a šiesteho ročníka základnej školy osobne od pána Tatára na besede v utorok 29. marca. Mali možnosť pýtať sa ho otázky, na ktoré by radi vedeli odpoveď. Záujem bol veľký a pán spisovateľ rád odpovedal na všetky.

Žiaci sa najčastejšie zaujímali o to, odkiaľ berie inšpiráciu alebo či sa chystá napísať ešte nejakú knihu, alebo prečo sa rozhodol písať povesti, a prečo práve o Turci. Deti tiež zaujímalo ako dlho trvá napísať knihu. Nie na všetky položené otázky bola odpoveď  jednoduchá. Niekedy sa nad ňou musel autor zamyslieť. Ja som sa rozhodla vybrať jednu otázku, ktorá je podľa mňa veľmi dôležitá a hodná zamyslenia:

„Prečo ste sa rozhodli písať povesti, a prečo práve o Turci?“

Táto otázka pána Tatára potešila a s radosťou na ňu odpovedal. Začal tým, že predtým, ako povesti písal, si ich najprv čítal a prekvapilo ho, že tam je len veľmi málo povestí o Turci. Pritom Turiec má takú bohatú históriu! Rozhodol sa teda, že nejakú tú povesť sám napíše. Povestí pribúdalo a prejavilo o ne záujem aj Vydavateľstvo Matice slovenskej. Tak sa dostali povesti o Turci od Jozefa Tatára na verejnosť v knižnom podaní.                                                                                                                              

Ešte som však nespomenula: Prečo práve povesti? Autor to odôvodnil jednoducho. Cez povesti dostáva do povedomia krásu regiónu Turiec a taktiež chce cez ne odovzdať ponaučenie a zážitok z pekného čítania. Povesť je mu aj ako literárny žáner veľmi blízka a rád s ňou pracuje. Je tu však ešte jedna otázka, o ktorej by som rada napísala. Chystá sa autor vydať v dohľadnom čase nejakú knihu? Pre všetkých fanúšikov diel pána Tatára mám dobrú správu: Áno chystá. Tiež by rád vydal knihu pre menšie deti a dúfam, že sa pán Tatár nebude hnevať, ak prezradím, že nebude o nikom inom ako o Jánošíkovi. Kniha však ešte nie je dopísaná, preto vám zatiaľ odporúčam prečítať niektorú z jeho kníh: Turčianske povesti 1, Turčianske povesti 2, Zajtra (poézia pre dospelých), Nehádaj sa, uhádni (poézia pre deti a mládež).