Vojtěch Matocha: Prašina

Recenziu napísala Viktória Perglová, 8.B

Autor: Vojtěch Matocha

Ilustrátor: Karel Osoha

Rok vydania SK: 2019

Počet strán: 272

Séria: Prašina

Ďalšie knihy zo série: Prašina 2 – Čierny Merkurit, Prašina 3 – Biela komnata

Kniha, ktorá vás vtiahne do nového sveta plného nebezpečenstiev, tieňov, tajomstiev, záhad. Sveta bez elektriny, zasektuného uprostred 19. storočia.

Jirko je normálny trinásťročný chalan, pre ktorého je elektrina bežnou súčasťou života. Internet, wifi, elektrické vymoženosti. Bez toho si asi ani vy neviete predstaviť svoju existenciu. Čo by sa však stalo, ak by sa Prašina – tmavý fľak uprostred mora svetiel – začala rozširovať, s naberajúcou rýchlosťou by začala pohlcovať všetky svetlá až by v celej Prahe, v celom Česku, možno aj v celej Európe neostalo ani jedno jediné malé svetielko? Presne tomuto treba zabrániť. Nikto nevie, prečo na Prašine nefunguje elektrina. Prečo ostala zaseknutá v devätnástom storočí, zatiaľ čo po celom svete ľudia vynachádzali lampy, autá, počítače. A už vôbec nikto nevie, prečo sa rozširuje a ako to zastaviť. Alebo? Jirko vie, že to nejako súvisí s jeho dedom a s ľuďmi, ktorí ho začali prenasledovať v deň, keď sa vydal za dedom na Prašinu, v deň keď sa tá tmavá bodka začala zväčšovať. Spolu s En a Tonym sa vydávajú na Prašinu zistiť pravdu. Nie sú však jediný. Niekto ich po celý čas sleduje, chce ich vypátrať. Ale kto? Spoločnými silami sa musia dostať spod prstov prenasledovateľov, ktorí sú až nebezpečne blízko a zistiť pravdu o tajomnej Prašine. Jediný, kto im môže pomôcť, je Jirkov dedo. No zdá sa, že ani on im nehovorí úplnú pravdu. Podarí sa im zachrániť seba a zistiť čo najviac skôr ako sa dostanú do rúk prenasledovateľov bez zábran?

Kniha si vás získa najmä napínavým dejom, kde sa jedna život ohrozujúca situácia strieda s druhou. Túto knihu odporúčam všetkým, ktorí majú radi napätie, záhady a tajomstvá. Som si istá, že ju nebudete môcť odložiť až kým ju nedočítate do konca.