Valentín vo svete

Ako všetci vieme, Valentín je obľúbený sviatok po celom svete. Obľubujú ho starí, mladí, všetci až na samotárov. Rôzni ľudia z rôznych kútov sveta však na to majú iný pohľad. Poďme sa teda oboznámiť, ako je to vo svete, a či je to skutočne tak, ako si myslíme.

Začnime v Európe. Vo väčšine štátov slávia rovnaký Valentín, aký poznáme u nás – kvety, bonboniéry a meniny ľudí, čo sa volajú Valentín. Je však aj jeden štát, ktorého názov nechám tajomstvom, môžete skúsiť uhádnuť, ktorý to je. V tomto štáte je veľmi zvláštny, priam bizarný sviatok Valentína. Je tam zvykom vyjsť v podvečer na pole a zasadiť takzvaný „Valentínsky zemiak“. Táto tradícia sa datuje do obdobia 16. storočia, kedy bola prvá písomná zmienka o tejto zvyklosti.

Z Európy sa presúvame do Ázie. Naši ázijskí susedia nemajú práve rovnaký kalendár ako my, väčšinou sú to moslimovia, pravoslávni veriaci, budhisti a hinduisti, to znamená že majú posunutý nový rok zhruba o mesiac. Pre nich začne sviatok Valentína až v marci. Bohužiaľ ho neslávia, nemajú totiž meno Valentín v kalendári, ale spoločnosti, či už európske alebo americké tam tento sviatok priniesli, a tak sa môžu aj na Ďalekom východe ľudia radovať z lásky a prejavovať si ju.

Austráliu preskočíme, je to rovnaké ako v Európe, až na to, že tam poskakujú klokany. 🙂

Ako tretí bod našej cesty svetom lásky som si zvolil Ameriku. Mohol by som rozprávať veľmi dlho o každej časti tohto kontinentu zvlášť, ale bolo by to na veľmi dlho, verte mi. Takže iba základné fakty. V severnej časti Ameriky sviatok Valentín slávia rovnako ako u nás v Európe. V strednej a južnej Amerike majú zvyk dať svojmu milovanému na Valentína farebnú pralesnú žabu. Samozrejme, že ju nechytajú holými rukami, ale majú rukavice, aby sa neotrávili pri tom ako chcú prejaviť lásku. Nebojte sa! Žabky po tom ako si ich darujú vypustia späť do prírody. 🙂

Naša predposledná zastávka je Afrika. Sú iba dve oblasti v Afrike, ktoré slávia tento sviatok – Egypt a Južná Afrika. Zvyšok kontinentu tento sviatok nenávidí. Dokonca ani zvieratá tento konkrétny deň nemajú rady. Je to totiž deň, keď sa začína takzvané obdobie sucha.

Pozrime sa teraz na poslednú zastávku nášho poznávacieho cestovania po svete a vydajme sa do Antarktídy. Môžete si myslieť, že Valentín v Antarktíde neslávia, nežije tam predsa nič iné ako tučniaky. Práve v tom sa mýlite. Tučniaky majú zvláštnu intuíciu, šiesty zmysel, ak chcete, ktorý im povie, kedy si majú hľadať partnera na párenie. Vedci doteraz neprišli na to, ako to tie tučniaky robia.

Verím, že ste sa dozvedeli niečo nové, zaujímavé, prekvapivé. Aj nabudúce si prečítate niečo o divoch nášho úžasného sveta.