Valentín, schéma tovární na čokoládu?

Valentín padol za obeť komerčným taktikám firiem rovnako ako Vianoce, Halloween a ďalšie populárne sviatky. Zisk je vskutku jednoduchý, stačí všetko naladiť do ružovej a červenej farby.

Funko POP! #417 Star Wars: Valentines - Darth Vader

Doslova.

Anglický výraz „cringy“ vystihuje všetky ružové medvedíky držiace srdiečka s nápisom XOXO.

Nenechajme sa však znechutiť gýčovosťou valentínskych reklám.

Je Valentín škodlivý?

EKONOMICKY: Valentín je deň, keď zadaní ľudia pátrajú po nejakom symbolickom darčeku a nakoniec sa bezradne spoľahnú na klasické veci ako kvety, čokoláda, luxusná večera a šperky. Je to zároveň sviatok veľkého mrhania – odrezané kvety ako dar, ktoré za pár dní zvädnú.

Popularita Valentína taktiež hrá do kariet továrňam na čokoládu, ktorých 24 % z príjmu pochádza práve z tohto sviatku (toto odvetvie predstavuje trh s hodnotou 22,2 miliárd dolárov, zdroj Candy Industry.com). #schematovarnicokolady

EMOCIONÁLNE: Páry majú veľké očakávania, že deň lásky bude dokonalý, čo v skutočnosti skôr poškodí ich vzťah, ako mu pomôže. Štúdia pozorovala na Facebooku rozchodové statusy a zistila, že páry majú tendenciu sa rozchádzať práve na tento deň oslavujúci lásku. Paradox.

Už som skončila s kritikou Valentína? Nope.

Zamyslime sa nad zmyslom celého Valentína. Prečo oslavujeme a prejavujeme lásku svojmu  partnerovi len raz za rok? Prečo neprejavovať lásku každý deň? Prečo si neurobiť romantickú večeru alebo potešiť darčekom náhodný deň, kedykoľvek? Partnera poteší, že ste si naňho spomenuli, aj keď ste nemuseli.

„Myslieť na Valentín ako na špeciálny deň vyhradený na prejavovanie lásky môže ubrať z každodenných praktík lásky,“ hovorí Jonathon Fader Ph.D. (Psychology Today)

Nenechajte sa utláčať očakávaniami spoločnosti a #schemoutovarnicokolady, prekvapujte svojich partnerov maličkosťami vo všedné aj špeciálne dni! Komunikujte spolu, aké máte od seba očakávania a aké darčeky oceníte, od čokolády cez pyžamo set až po vegan parfémy (vegan a eco-friendly nápady na darčeky nájdete tu https://vegnews.com/2022/1/best-vegan-valentine-day-gifts). Všetci prejavujeme lásku inak a máme iné predstavy o romantike, preto komunikácia a porozumenie je kľúčom.

ZDROJE:

Valentine’s Day is a harmful holiday

https://www.insider.com/why-valentines-day-is-the-worst-2019-2

https://www.bustle.com/p/8-reasons-valentines-day-is-a-toxic-holiday-8109986