Tim Harford: Ako spočítať svet

Autorka recenzie: Emma Šubiková, IV.BG

Už keď som si kupovala túto knihu, vedela som, že bude iná od ostatných, aké som doteraz čítala. Neobsahuje žiadny fiktívny, vymyslený príbeh. Je plná ponaučení, informácií a hlavne štatistík. Jej hlavným aspektom sú štatistiky. Kniha nás učí, ako správne rozumieť štatistikám, a tak sa nimi nenechať oklamať. Každá kapitola obsahuje jedno pravidlo a príbeh, vďaka ktorým sa vieme lepšie orientovať a preskúmať, čo nám daná štatistika hovorí. Dokopy je v nej ukrytých 10 pravidiel plus jedno zlaté pravidlo na konci. Na začiatku som sa bála, že ma nebude baviť, no ako som sa do nej začítala a oboznámila som sa s viacerými informáciami, nevedela som sa od nej odtrhnúť z nadšenia sa dozvedieť viac. 

Tim  Harford: Autor tejto knihy, je zároveň jej hlavnou postavou. Je to ekonóm, novinár a moderátor. V roku 2019 mu bol udelený Rád britského impéria za zásluhy pri zlepšovaní ekonomického povedomia. Je nebojácny, dôkladný, presný a úspešný. Už ako tínedžer čítal knihy spojené s číslami, štatistikami a faktami. Strávil vyše dekády pokusmi o komunikáciu štatistických poznatkov a o preverovanie numerických tvrdení. 

Kniha je plná citátov a zaujímavých myšlienok. Na začiatku každej kapitoly sa nachádza citát, ktorý sa k nej viaže. Keďže si môžem vybrať iba jeden, vyberiem si tento: ,,Len čo zistíte otázku, ste na dobrej ceste pochopiť, čo vyjadruje odpoveď.” Citát sa nachádza na začiatku kapitoly s názvom Neponáhľaj sa s výpočtami. Autor vysvetľuje, ako je dôležité najskôr poriadne pochopiť otázku. To znamená koho sa otázka týka, čo sa pokladá za údaj v tej štatistike a čo vlastne znamená. Aby sme sa upresnili a správne pochopili o čo v takej štatistike ide, najskôr sa musíte sami seba spýtať pár otázok. Len čo sa budeme vedieť správne pýtať, pomôžeme si tým k zisteniu pravdy.  

Odporúčanie: Väčšinu by mohlo odradiť od čítania tejto knihy, keď som povedala, že je hlavne o štatistikách. Verte mi, aj ja som si najskôr myslela, že čo  som si to kúpila. No teraz už viem, že zakúpenie tejto knihy bolo veľmi dobré rozhodnutie, hlavne ak vás baví dozvedať sa nové informácie. Štatistík sú plné noviny, sociálne siete, ale aj naše bežné konverzácie, či hádky. Nikdy sme ich však nespochybňovali tak často ako dnes. V knihe som sa dočítala, ako sa dá štatistikami dokonca aj oklamať, či niečo zveličiť, aby to prinieslo sledovanosť a záujem. Nikto z nás si nepamätá podrobný text, ktorý vysvetľuje danú štatistiku. Pamätáme si len obrovský takmer nepovšimnuteľný nadpis, ktorý opisuje niečo, v čo veríme. A tak to bez preskúmania a prečítania šírime ďalej, a ani si neuvedomujeme ako, a šírime dezinformácie. Jedným z hlavných problémov pri pochopení a šírení nejakých informácií ďalej je to, že sa necháme ľahko ovplyvniť našimi emóciami. Sám autor sa priznal, že s tým má niekedy problém, no snaží sa to naučiť seba rovnako ako aj nás. Ešte som túto knihu ani nedočítala, no už mi toho dala aj tak veľmi veľa. Teším sa, čo sa v nej ešte dozviem.