Na slovíčko s Vanesou a Barborou – gymnaziálnymi prváčkami

Vanesa Uhliariková

Vanesa Uhliariková má 15 rokov, býva v Martine a navštevuje Evanjelické gymnázium. Vanesa sa vo svojom voľnom čase profesionálne venuje tancu. Vanesa sa zúčastnila na viacerých tanečných vystúpeniach, kde získala mnoho ocenení.

Od koľkých rokov sa venuješ tancu?

Už ako malá som bola veľmi aktívne dieťa. Tancovať som začala už od štyroch rokov a ťahá ma to až dodnes.

Aký druh tanca tancuješ?

Je veľa tanečných štýlov, ktoré tancujem, ale najviac ma baví disco, hip hop a moderný tanec.

Myslíš si, že je dobré, aby sa človek naučil tancovať?

Podľa mňa je veľmi dobré vedieť tancovať, pretože všade, kde prídeš sa tancuje či na akciách, na párty, alebo aj v televízii.

Venovať sa tancu bolo tvojou iniciatívou alebo rodičov?

Bolo to skôr mojimi rodičmi, keďže som ešte poriadne nevnímala svet okolo mňa, ale keby som bola staršia, tak určite by to bolo na mne.

Chceš mať v budúcnosti tanec ako svoju kariéru alebo sa vyberieš iným smerom?

Chcela by som sa mu venovať aj na strane profesionálneho trénera. Čím som staršia, tým sa mi to len utvrdzuje a som veľmi šťastná, že sa mi v tancovaní darí.

Na ktorých tanečných súťažiach si sa zúčastnila a aké ocenenia si na nich získala?

Bola som už na mnohých súťažiach či na Slovensku, alebo v zahraničí. Už ako šesťročná som vyhrala 3. miesto na svetovej súťaži vo Švédsku.

Ako často mávaš tréningy? Zvládaš popri tréningoch aj školu?

Tréningy mávam každý deň a počas víkendu mi ešte pribúda aj gymnastika. Zatiaľ zvládam všetko, ale bojím sa, že čím budem staršia, tým to bude ťažšie a ťažšie. Ale budem si veriť, že to zvládnem.

Je tancovanie jedinou športovou činnosťou, ktorej sa venuješ alebo ich je viac?

Asi od siedmich rokov som hrala tri roky futbal, ale dnes už žiadny iný šport nerobím.

Aké jedlo skôr preferuješ? Slané alebo sladké?

Preferujem skôr slané jedlo, pretože sladké mi kazí zuby. Takéto ponaučenie mám už odmalička.

Kto je v živote tvojím vzorom a prečo?

Mojím vzorom je Zuzana Trojáková. Je to moja bývala trénerka, ale občas ma ešte trénuje. Je mojím vzorom, pretože sa dostala do divadla a veľmi sa jej darí.

Za poskytnutie tohto rozhovoru ďakuje Emil Martinka z I.BG

Rozhovor s Barborou Uhrinovou

Barbora Uhrinová je žiačka Evanjelického gymnázia. Je tiež aktívnym členom potápačského klubu KŠP Hippocampus Martin. Potápaniu sa aktívne venuje už od svojich 10 rokov.

Čo ťa priviedlo k potápaniu?

S potápaním som začala už ako desaťročná, keď som sa dozvedela o potápačskom klube priamo tu v Martine. Amatérske potápanie ma už lákalo veľmi dlho, takže som sa rozhodla skúsiť niečo viac.

Je to náročný šport?

Potápanie podľa mňa nie je náročný šport, ale vyžaduje si množstvo tréningu a samozrejme nejakých tých znalostí z rôznych potápačských kurzov.

Treba prejsť skúškou, aby si sa vôbec mohla ku potápaniu dostať?

Áno, aby som sa dostala všeobecne ku potápaniu, je potrebné prejsť skúškami. Tieto skúšky však nie sú náročné, ale treba sa na ne zodpovedne pripravovať.

Z čoho pozostáva táto skúška?

Skúšky z potápania pozostávajú hlavne z fyzikálnych znalostí, ale aj biologických a chemických. Test obsahuje aj rôzne výpočty, napríklad súvisiace s tlakom vo fľaši a koľko času nám ostáva pri množstve tlaku.

Ako dlho sa treba na skúšku pripravovať?

Na skúšku sa netreba pripravovať dlho, pokiaľ pozorne počúvate na kurzoch. Však niektoré príklady je dobré si prepočítať, aby nás na teste neprekvapili.

Môže s potápaním začať každý?

Podľa mňa s potápaním môže začať každý. Samozrejme, že záleží aj na zdravotnom stave, ale zvládnuť to môže naozaj každý. Existuje aj potápanie pre zdravotne postihnutých ľudí. Naozaj sa netreba báť a aspoň to skúsiť.

Existuje nejaké miesto pod vodou, ktoré by si rada preskúmala?

Mám vybraté nejaké destinácie, ktoré by som chcela navštíviť. Sú to najmä Maldivy alebo Kanárske ostrovy. Všetko však záleží od pandemickej situácie.

Je potápanie finančne náročné?

Podľa mňa celkom áno. Výstroj sa však dá aj požičať alebo niekde lacno kúpiť. Platia sa aj kurzy, ktoré sú povinné, ak chcete prejsť skúškou. Avšak tie nie sú až tak finančne náročné.

Plánuješ sa v budúcnosti potápaniu venovať profesionálne alebo je to len záľuba popri škole?

Potápanie väčšinou slúži ako voľno časové hobby. Málokedy sa mu niekto venuje pracovne a ak aj, tak sú to väčšinou vojaci a podobne. Momentálne to teda vnímam iba ako záľubu vo voľnom čase.

Odporučila by si tento šport niekomu, kto hľadá novú záľubu?

Určite áno. Je to hlavne relax a objavovanie niečoho nového.

 

Za rozhovor ďakuje Lea Gubányová z I.BG