MS v Cyklokrose: Pidcockovo vytúžené víťazstvo, dominancia belgických juniorov a rekordný ôsmy titul Marianne Vossovej

72. majstrovstvá sveta v cyklokrose sa konali 28. – 30.1.2022. Hostiteľskou krajinou MS boli USA, konkrétne štát Arkansas. O dúhový dres sa bojovalo v siedmich kategóriách. Trhákom tohto podujatia vo Fayeteville boli klasicky mužské a ženské preteky kategórie Elite.

Účastníci tohtoročných MS si zmerali sily na 3200 metrov dlhej technickej trati. Výškové prevýšenie 53 metrov a 40 schodov zvyšovalo jej náročnosť. Jazdci mali tohto roku šťastie na počasie, nakoľko nepršalo a ani nesnežilo a tak bola trať suchá.

Prvú individuálnu kategóriu U19 (juniorky) ovládla po 5-tich kolách Britka, Zoe Backstedtová.

Z môjho pohľadu najzaujímavejšie preteky boli preteky mužov na 7 kôl do 23 rokov. O zlatej a striebornej medaile bolo rozhodnuté už pred vjazdom do posledného kola. O bronzovej medaile sa rozhodlo až vo finálnom šprinte stíhacej skupiny, po ktorom sa z tretieho miesta tešil Thibau Nys. Víťazom sa stal Joran Wyseure, strieborný skončil Emiel Verstrynge a bronzovú medailu bral spomínaný Thibau Nys. Takže všetky stupienky na pódiu boli obsadené belgickými juniormi.

Ženské preteky kategórie Elite mali dve hlavné favoritky: Marianne Vossovú a Lucindu Brandovú. Medzi týmito dvoma rivalkami z Holandska sa rozhodlo až vo finálnom šprinte, v ktorom dominovala Marianne Vossová. Získala tak svoj rekordný ôsmy titul majsterky sveta a natrvalo zaradila k osobnostiam cyklokrosovej histórie.

Reprezentanti SR zasiahli do pretekov až posledný deň majstrovstiev. Matthias Schwarzbacher sa v pretekoch juniorov dlho držal v elitnej 15-ke, ale napokon skončil až na 26. priečke. Túto kategóriu vyhral Švajčiar Jan Christen.

Najlepším výsledkom spomedzi našich reprezentantov sa prezentovala iba 18-ročná Tereza Kurnická, ktorá v kategórii žien do 23 rokov obsadia peknú trinástu priečku. Túto kategóriu vyhrala Holanďanka Puck Pieterseová pred svojou krajankou Shirin van Anrooijiovou.

Vyvrcholením programu boli preteky mužov v kategórií Elite. V nich sme po dlhých siedmych rokoch videli nového šampióna, nakoľko Mathieu Van der Poel a Wout Van Aert neštartovali. Toto bola životná príležitosž pre Brita Toma Pidcocka, ktorý bol považovaný za najväčšieho ašpiranta na dúhový dres. A túto predispozíciu sa mu aj podarilo naplniť. Jazdec tímu Ineos Grenadiers tak už nie je len olympijský šampión v horskej cyklistike, ale aj novým majstrom sveta v cyklokrose. Náš Matej Ulík v silnej konkurencii obsadil 29. priečku.

Budúcoročné majstrovstvá sveta v cyklokrose sa budú konať v kolíske tejto cyklistickej disciplíny, v holandskom meste Hoogerheide.

Športu zdar a cyklistike obzvlášť.