Vianoce okolo sveta

Autor: Ivan Nechala

Vianočné sviatky sú kresťanským sviatkom, počas ktorých sa oslavuje narodenie Ježiša Krista. Ľudovo sa Vianoce označujú za sviatky radosti, lásky, pokoja, mieru, a tak je to po celom svete. Vianoce sa oslavujú od 24. do 26. decembra, pravoslávnym veriacim začínajú od 6. do 7. januára. Medzi spoločné zvyky patrí ozdobovanie vianočného stromčeka, spievanie kolied, stavanie betlehemských jasličiek, polnočná omša, vzájomné obdarovávanie darčekmi a plné stoly rôznych druhov jedla.

Oslava Vianoc v iných krajinách:

Vo Francúzsku sa Vianoce nazývajú „Noël“. Darčeky rozdáva Otec Vianoc (Père Noël), ktorý je francúzskou obdobou Santa Clausa.

Ľudia v Taliansku sa väčšinou držia tradícií. Slávnostné posedenie sa začína popoludní a končí o polnoci 24. decembra. Darčeky rozdáva čarodejnica Befana.

Ľudia v USA dekorujú domy zvonku, vešajú svetielka na vetvičky a na večeru podávajú plneného pečeného moriaka. Darčeky nosí Santa Claus.

Obyvatelia Číny neradia Vianoce medzi dni pracovného pokoja, ale chodia normálne do práce. Vianoce sú populárne najmä medzi mladými.

V Južnej Kórei majú vlastného „Otca Vianoc“, ktorého nazývajú „Haraboji“. Juhokórejský Otec Vianoc nenosí červenú, ale modrú farbu. Za farbu Vianoc sa v Južnej Kórei považuje modrá.

V decembri vrcholí leto v Austrálii, a preto oslavy nie sú na snehu, ale na pláži. Santa Clausa tu nesprevádzajú soby, ale špeciálne cvičené vianočné klokany.