Niektorí už napiekli, niektorí sa ešte len chystajú. Alebo sa aj vám stalo, že už sú medovníčky zjedené? A možno ešte len zbierate odvahu a chcete to vyskúšať prvýkrát. Pre všetkých tu máme recept.
Autor: Samuel Berník
Suroviny:
500 g hladkej múky
150 g práškového cukru
3 PL medu
3 vajcia
100 g masla
1 KL perníkového korenia
1 KL jedlej sódy
Postup:
Do misky dáme múku, cukor, korenie. Pridáme vajcia, mäkké maslo, med a sódu bikarbónu. Spracujeme cesto a podľa potreby pridávame ešte múku. Keď je cesto spojené, preložíme ho na silikónovú podložku, trošku pomúčime a ešte vypracujeme, aby bolo lesklé.
Cesto zabalíme do fólie a dáme do chladničky aspoň na dve hodiny oddýchnuť, najlepšie do druhého dňa.
Potom cesto vyberieme, vyvaľkáme na jemne pomúčenej podložke a vytvarujeme rôzne tvary. Tie poukladáme ďalej od seba na plechy s papierom na pečenie a vkladáme do vopred vyhriatej rúry na 170 stupňov. Pečieme asi 7 až 10 minút.
Necháme vychladnúť a môžeme ozdobiť bielkovou polevou na medovníčky. Tú pripravíme tak, že v miske vymiešame do leskla 15 – 20 dkg práškového cukru s lyžicou solamylu a jedným bielkom.
Ak chcete medovníčky naa povrchu lesklé, po vytiahnutí z rúry ich horúce potrite bielkom a nechajte tak vychladnúť.