Predsavzatia. Áno? Nie?

Autorka: Ela Trylčová

Tak ale teraz vážne: Koľkí z nás si už mnohokrát dali nejaké predsavzatia, ktoré sme dodržiavali tak do začiatku februára, a potom to krachlo?
Myslím, že väčšina. Ale sú nejaké predsavzatia vôbec potrebné? Do nového roka nám zostávajú zhruba tri týždne. Tri týždne cenného času, ktorý môžeme využiť, ako chceme. Tak čo nám bráni k tomu, aby sme začali konať už teraz? Či si to chceme alebo nechceme pripustiť, jediné čo sa novým rokom mení, je číslo v kalendári. Áno, znie to ako facka do tváre, ale je to pravda. Je to zhruba to isté, ako keď si povieme „od pondelka začnem cvičiť“, „od pondelka začínam jesť menej sladkého“ alebo „od pondelka trávim menej času za mobilom/počítačom.“ Nijaký zázrak, transformácia osobnosti, rozsvietenie žiarovky sa však neudeje. Nikto a nič ťa nepresvedčí ani nepotlačí k tomu, aby si začal cvičiť, jedol menej sladkého alebo trávil menej času za obrazovkou. Len ty. Ty si ten, ktorý má moc nad tou zmenou, ktorú chceš vykonať. Tak nečakaj na nový rok, na pondelok alebo na „správny čas“. Pretože ten správny moment nikdy nenastane. Ten okamih je teraz. A dovolím si povedať ešte jednu, mierne pesimistickú, ale pravdivú myšlienku: Zajtrajšok nie je istý. To jediné, čo máme, je prítomnosť.

Tak Vám prajem, aby ste vaše túžby a sny neodkladali, ale začali robiť teraz. Či už je to túžba naučiť sa hrať na klavíri, profesionálne fotiť, prihlásiť sa do krúžku, do akého ste vždy chceli alebo len ísť raz za čas do posilňovne. Stačí len prekonať obavy a strach a hneď uvidíte, čo všetko ste schopní dosiahnuť.