Najnapínavejšia sezóna F1-tky už má svojho nového majstra

Sezóna v ktorej dominovali len dve mená: Max Verstappen a Lewis Hamilon je na konci. V nedeľu 12.12.2021 sa skončila sezóna F1 2021. To, že táto sezóna bola najlepšie za celé polstoročie potvrdzujú  fakty, odborníci, komentátori a novinári po celom svete.

Verstappen s Hamiltonom prišli na Yas Marina Circuit s rovnakým počtom bodov v celkovej klasifikácii. Obaja mali na konte 369,5 bodov. Celý svet F1-tky sa rozdelil na dva tábory: tábor Hamilton a tábor Verstappen.

Do pretekov vstupoval výhodnejšie Verstappen, s výhodou pole position, vďake výhre v kvalifikácii. Z druhého miesta štartoval Hamilton. Hneď po štarte však Hamilton získal prvú pozíciu po pomalšom štarte Verstappena. Prvé zákruty sa stali hneď dejiskom kontroverzného incidentu, ktorý ovplyvnil priebeh začiatku pretekov. Po ňom Hamilton vytlačený Verstappenom získal viac ako sekundový náskok. Na pár kôl sa ujal vedenia Verstappenov tímový kolega Pérez, no Hamilton ho v dvadsiatom prvom kole opäť predbehol. V polovici závodu stratil Kimi Räikkönen trakciu a so svojou Alfou narazil do bezpečnostnej bariéry. Bol to Icemana (prezývka Kimiho) posledný závod v jeho bohatej kariére. V tejto časti preteku boli karty rozdané jasne v prospech Hamiltona a všetko nasvedčovalo, že Lewis bezpečne a neotrasiteľne smeruje za ôsmym titulom šampióna F1. Jeho verní fanúšikovia už už začínali s majstrovskými oslavami. Bolo to však predčasné. Najdôležitejší priebeh pretekov sa začal písať až v 53-ťom kole, kedy Nicolas Latifi z Williamsu nezvládol súboj s Mickom Schumacherom a v snahe oplatiť mu predbiehací manéver narazil do zvodidiel. Bol to silný náraz, ktorý poškodil monopost a jeho časti sa ocitli na závodnej dráhe. Nasledovala fáza žltých vlajok a na trať sa dostal safety car. Fascinujúcou taktickou vyzretosťou sa prezentoval tím RedBull, ktorý stiahol z trate Verstappena. V boxoch monopost prezuli do bielej sady mäkkých pneumatík, čo sa v konečnom dôsledku pretavilo v rozhodujúcu výhodu. Safety car opustil trať až pred posledným kolom. Traťoví maršali povolili Verstappenovi dotiahnuť sa na úroveň vedúceho Hamiltona. Nájazd do posledného kolo mal dať odpoveď, kto bude novým majstrom sveta. Lepšiu, napínavejšiu a dramatickejšiu zápletku si fanúšikovia F1 nemohli ani priať. Obaja rivali tak naplno bojovali bok po boku o prvú priečku nielen v pretekoch, ale aj v celkovom hodnotení. Všetci jazdci nemohli používať systém DRS a o to bola bitka ašpirantov na titul zaujímavejšia. Verstappen obehol Hamiltona v zákrute číslo 7. Verstappen si udržal prvé miesto a stal sa majstrom sveta vo Formuly 1 pre rok 2021. Na druhom mieste prišiel Lewis Hamilton a tretiu priečku ukoristil Carlos Sainz Jr. z Ferrari.

Lewis Hamilton preukázal veľkosť svojej osobnosti, keď po takto nešťastne prehratých pretekoch zablahoželal Maxovi Verstappenovi a poprial ľuďom nech sú zdraví, nakoľko stále žijeme v pandémii a na koniec zaželal krásne Vianoce. Jazdci si na stupňoch víťazov podali ruky a prevzali si trofeje.

     

Tento ročník považujem za najlepšiu reklamu na F1. Dúfam, že aj budúci ročník bude takisto napínavý a dramatický.