Jostein Gaarder: VIANOČNÉ MYSTÉRIUM

Autorka recenzie: Marína Elizabeth Danielová

I  keď sa môže zdať, že táto kniha je skôr určená pre deti, a nie až tak pre teenagerov, rozhodne to tak nie je. Už tri roku si ju v Advente čítavame každý večer. Začneme 1. decembra a skončíme 24. Ale vždy mám pocit, že i keď zatvorím knihu, príbeh akoby ešte pokračoval.

Vo Vianočnom mystériu sledujeme príbehy dvoch detí, chlapca Joachima, ktorý nájde v kníhkupectve nezvyčajný adventný kalendár, a dievčatka Elisabety, ktorého príbeh sa skrýva práve v tom nezvyčajnom (žeby zázračnom?) kalendári.

Elisabet Hansenová bola spolu so svojou mamičkou v obchodnom dome. Kým mamička nakupovala vianočné darčeky, Elisabet zbadala, že sa z kopy hračiek vyhrabalo plyšové jahniatko. Okolo krku malo zvonček a rozbehlo sa k pohyblivým schodom. Ako je však možné, že tak nečakane ožilo? Elisabet sa ihneď rozbehla za ním. Bola rozhodnutá, že jahniatko chytí, aj keby musela bežať na druhý koniec sveta. A preto ani nevnímala, že sa dostala na ulicu a z ulice do lesa. Čoskoro nebolo počuť hluk z ulíc. Elisabet však celý čas premýšľala, ako je to možné a prečo jahniatko ožilo a utieklo z obchodného domu. Nevládalo už vari počúvať všetko to drnčanie pokladníc a rozhovory o nákupoch?

V tejto knihe môžete spolu s Joachimom sledovať tajomné putovanie Elisabety, jahniatka a mnohých iných postáv. Aká bola ich cesta a kam až prišli a čo všetko sa Joachim ešte okrem toho dozvie?

Príbehy sa vyjasnia až pri poslednom okienku kalendára – dvadsiateho štvrtého decembra na Vianoce.

To zistíte, keď si prečítate – možno aj  vašimi súrodencami či rodičmi Vianočné mystérium. Dúfam, že aj vám sa táto kniha zapáči.

Pár slov o autorovi:

Jostein Gaarder (nar. 1952 v Oslo) je nórsky intelektuál, prozaik, autor románov, noviel, poviedok a kníh pre deti a mládež. Preslávil sa knižkou Sofiin svet. V roku 1997 založil spolu s manželkou Siri Dannevigovou Sofiinu cenu. Je to cena za ochranu životného prostredia a udeľujú ju každoročne. Je pomenovaná podľa jeho rovnomenného románu.

Copyright © H. Achehoug & Co. (W. Nygaard) A/S 1992

Translation © Milan Žitný 2012, © Milan Žitný / LITA 2018

Ilustration © Vladimír Král 2012

Slovak edition © Artforum 2012, 2018

ISBN 978-80-89445-31-8