Cyklistika v zime

Cyklistika v zime? Mnohí z vás si pomyslia, že je to hlúposť. Pritom v mnohých krajinách je práve tento šport na vzostupe. Možno vám už podľa mojich indícií napadlo, o aký šport ide. Hovorím o cyklokrose, ktorý v mnohých krajinách prekonal populárnosť horskej či cestnej cyklistiky. Týmto článkom začínam moju zimnú rubriku – Netradičné športy.

Čo je cyklokros?

Cyklokros je jedna z mnohých cyklistických disciplín. Je to disciplína medzi cestnou a horskou cyklistikou. Podľa mňa je to jeden z najťažších a najdrsnejších druhov cyklistiky. Niektorí ľudia si túto disciplínu mýlia s Gravel pretekmi. Táto disciplína je najpopulárnejšia v krajinách Beneluxu.

Kedy a ako prebieha cyklokros?

Sezóna Svetového pohára v cyklokrose začína v  septembri a končí v januári. V strednej Európe ho však väčšinou ľudia začínajú vnímať po talianskych klasikách v cestnej cyklistike, nakoľko to bývajú jedny z posledných pretekov v roku. Cyklokrosová trať je okruhového typu a v priemere dĺžka jedného okruhu je približne 3 kilometre. Trať pozostáva z blatového, pieskového, kamenného sektora a sektora dlažobných kociek. Trať je zvyčajne kopcovitého typu a obohatená sériou prírodných a umelých prekážok. Pretekári vďaka strmým častiam alebo nepriaznivému terénu často berú bicykel na plecia a bežia s ním.

Ako vyzerá cyklokrosársky bicykel?

Ako som už spomínal, cyklokros je niečo medzi cestnou  a horskou cyklistikou. Zodpovedá tomu aj vzhľad a konštrukcia bicykla. Bicykel má tuhý, ale zároveň ľahký karbónový rám. Z karbónu je vyrobená aj väčšina komponentov bicykla. Sú to napr. kolesá, vidlica, pedále, riadidlá, sedlovky atď. Brzdy sú upevnené vo vidliciach rámu, čím zabraňujú hromadeniu blata. V súčastnosti sa nájde minimum pretekárov, ktorí používajú ráfikové brzdy. Na popularite narastá taktiež jednoprevodník. Plášte sú širšieho, horského typu. Jazdci si so sebou berú aj náhradný bicykel, ktorý si môžu počas pretekov v depe vymeniť. Taktiež majú k dispozícií náhradné ráfiky aj pneumatiky.

zdroj: decathlon.sk

Aké sú parametre cyklokrosového bicykla?

Regulácie sú nasledovné. Riadidlá bicykla nesmú mať na šírku viac ako 50 cm. Pneumatiky môžu mať maximálnu šírku 33 mm a nesmú obsahovať klince ani žiadne pevné hroty. Kolesá musia mať minimálne 12 lúčov a bicykel nemôže byť ľahší ako 6,8 kg.

Ktorý známi jazdci jazdia cyklokros?

K najzvučnejším menám súčasného cyklokrosu patria: Mathieu Van der Poel – majster sveta v cyklokrose a držiteľ žltého trička na tohtoročnej Tour de France v prvom týždni, Wout Van Aert – najlepší univezrál na svete a Tom Pidcock – zlatý olympijský medailista z Tokya v horskej cyklistike. V našich končinách bol ešte pred pár rokmi najpopulárnejší Čech Zdeněk Štybar – úspešný cyklokrosár a cestný cyklista. Jazdci, ktorí jazdia cyklokros patria v cestnej cyklistike k najúspešnejším a najuniverzálnejším.

zdroj: twitter.com/WielerFlits