Cassandra Clare: Nástroje smrteľníkov -Mesto kostí 

Autorka: Patrícia Kiššová

Asi pred rokom som pozerala seriál Shadowhunters, ktorý sa mi zapáčil. Keď som zistila, že bol urobený podľa knižnej série, neváhala som a knihy si kúpila. Som veľmi rada, že sa tak stalo. Tieto knihy spolu aj s autorkou dnes patria medzi moje obľúbené. Zamilovala som si autorkin štýl písania. Veľmi sa mi páčil jej opis atmosféry ohromného New Yorku, v ktorom sa odohráva dej.

Príbeh sa začína opisom hlavnej hrdinky Clary, ktorá sa stane svedkyňou vraždy v nočnom klube. Vraždy, ktorú spáchali traja tínedžeri so zvláštnymi tetovaniami na rukách a čudnými zbraňami. Obeť sa jej rozplynula pred očami. Aby toho nebolo málo, zistí, že nikto z prítomných vraždu nevidel… Neskôr má telefonát od svojej mamy, ktorá jej v panike vysvetľuje aby sa za žiadnych okolností nevracala domov. Clary si ale nedá povedať a s obavou prichádza  domov, kde zistí že jej mama je preč a dom je hore nohami. Stretávame sa s Jaceom, tieňolovcom, ktorý zbavuje tento svet démonov…

Už na začiatku čítania mi bolo jasné, že keď začnem, neprestanem, kým všetky diely nebudú dočítané. Som však trochu sklamaná, že som najprv videla seriál. Keďže som už vedela, ako jednotlivé postavy vyzerajú, nemohla som si vytvoriť vlastný obraz hrdinov podľa autorkiných krásnych opisov.

Tento príbeh je neuveriteľne očarujúci vlastným spôsobom. Pri čítaní som prežila veľa emócií. Väčšinou to boli pocity dobré, ale sem-tam sa medzi nimi mihla aj tá negatívna. Kniha má všetko, čo sa od dobrej knihy očakáva. Je napínavá, má zvraty, zápletky a odo mňa veľký plus za romantiku. Túto knihu by som odporučila každému milovníkovi fantasy literatúry.