Victoria Aveyard: Červená kráľovná

Autorka recenzie: Lea Gubányová

Kniha, ktorá prináša príbeh o svete, ktorý je rozdelený na dve časti. Strieborní sú tí, ktorí sú vyššie postavení a taktiež majú určité super schopnosti a červení sú zase tí, ktorí sú chudobní. Hlavná postava je Mare, ktorá patrí ku červeným. Jej rodina je chudobná, a preto Mare často chodila na trhy okrádať ľudí. Raz dostala príležitosť pracovať ako obsluha pre Strieborných, keďže sa konali zápasy medzi rodmi. Zistila však, že aj ona má schopnosti napriek tomu, že má červenú krv. Kráľovská rodina si to všimla a zobrali ju do zámku, kde sa o ňu začali starať ako o striebornú. Musela sa naučiť správať sa ako dáma a taktiež jej pomohli naučiť sa, ako ovládať svoje schopnosti. Kráľovná však mala podmienku, že si musí vziať jedného z jej synov. Maven sa o ňu staral, i keď Mare mala bližšie k jeho bratovi Calovi. Maven z nej po čase dostal všetky informácie o Šarlátovej garde, ktorá mala za úlohu postaviť sa proti Strieborným a vyhrať nad nimi. Jedného dňa sa konal bál, na ktorom Šarlátová garda mala zaútočiť, lenže Maven ich  zradil. Celý čas išiel proti nim. Maven taktiež zabil svojho otca, čiže kráľa iba preto, aby sa on sám mohol stať kráľ. Ku koncu Mare a Cal ostali uväznení kvôli Mavenovi. Príbeh pokračuje v ďalších knihách.

Mare bola veľmi odvážna, skromná a taktiež tvrdohlavá. Páči sa mi na nej ako aj napriek tomu, že mala možnosť žiť s kráľovskou rodinou, tak stále to odmietla a chcela zmeniť rozdelenie ľudí v krajine tak, aby si všetci boli rovní.

Celkovo sa mi páči myšlienka, že nezáleží na tom, aké postavenie máme, stále by sme mali ostať rovnakí a nemeniť sa kvôli tomu. Myslím si, že dosť často sa stáva, že akonáhle ľudia majú iné postavenie ako ostatní, tak si myslia, že sú niečo viac a prestanú sa baviť s tými, ktorí tu pre nich boli stále a možno práve vďaka nim sa dostali tam, kde sú.

Knihu by som určite odporučila mojim kamarátom. Je zaujímavá, ľahko sa číta a taktiež sa mi veľmi páčila nečakaná zrada zo strany Mavena.