Premiérové Giro d’Itialia Criterium alebo víťazné ukončenie pôsobenia Petra Sagana v Bore – Hansgrohe

Definitívnu bodku za tohtoročným talianskym Girom dali preteky Giro d’Itialia Criterium, ktoré sa uskutočnili v saudskoarabskom Dubaji. Preteky boli súčasťou tohtoročnej výstavy Expo Dubai 2021, ako špecifická reprezentácia Talianska. Na tieto (púštne) preteky bolo pozvaných iba 24 elitných jazdcov. Pre tento netypický pelotón pripravili organizátori rovinatú trať dlhú 68 km, rozdelenú do 30 okruhov.

K hlavným hviezdam tohto kritéria patrili víťazi tohtoročného Gira 2021. Náš Peter Sagan s cyklámenovým dresom pre víťaza šprintérskej súťaže, Kolumbijčan Egan Bernal v ružovom drese pre víťaza celkovej klasifikácie, Francúz Geoffrey Buchard  majiteľ modrého dresu pre najlepšieho vrchára, ďalej taliansky elitný šprintér Elia Viviani, jeho krajan a majster sveta v časovke Filippo Ganna a špičkový švajčiarsky klasikár Marc Hirschi.

Od štartu sa preteky niesli v znamení krátkych únikov. Tie však nemali v podstate žiadnu reálnu šancu na úspech. Vždy boli po pár okruhoch eliminované.  Ten rozhodujúci únik kvarteta jazdcov sa zrodil iba 4 kilometre pred cieľom, keď si už väčšina jazdcov myslela, že preteky budú spieť k hromadnému špurtu. Jazdci v pelotóne vôbec nezareagovali na nástup vrchára Bernala, ktorý podľa predpokladov nemal mať žiadne šance na úspech v tejto rovinatej etape.  Keď už ale začal mať náskok pred hlavným poľom niekoľko desiatok metrov odpútali sa od hlavného poľa Hirschi s Buchardom. V zápätí na tento ich počin zareagoval  aj Peter Sagan, ktorému sa ešte podarilo doplniť trojicu v úniku. Hlavné pole napriek zvýšenej snahe už nedokázalo dostihnúť jazdcov z úniku. Unikajúca štvorica začala postupne taktizovať ešte dva kilometre pred cieľovou páskou. To však nehralo do kariet Eganovi Bernalovi, a tak zaútočil opäť. Vybral si na to ten najvhodnejší okamih a pred veľkým kruhovým objazdom zvýšil frekvenciu šliapania do pedálov. Na tento jeho pokus už zareagoval iba Peter Sagan. Posledné stovky metrov sa rozhodli spolupracovať. Pelotón držali bezpečne za sebou a Hirschi s Bouchardom strácali 10 sekúnd. Všetko to smerovalo do predpokladaného finálového šprintu. Peter Sagan bol jasným favoritom, ale Egan Bernal bol v týchto pretokoch mimoriadne nabudený, a preto sa snažil Sagana opäť zaskočiť skorým nástupom do šprintu. No napriek jeho nezlomnej snahe a na naše potešenie Peter Sagan potvrdil svoju rýchlosť. Cieľovou páskou prešiel pred Egonom o pár metrov. V cieli si dosýta vychutnával triumf a uznanlivo poďakoval Egonovi za spoluprácu.  Bolo to posledné Saganové vystúpenie za tím Bora – Hansgrohe a opäť víťazné.

Takto zhodnotil kritérium Peter Sagan pre stránku cyclingnews.com: „Som veľmi rád, že som mohol prísť na tieto preteky. Pre každého účastníka Giro d’Italia to bolo výnimočné podujatie. Zišli sa tú top jazdci z tohtosezónneho Gira, Od začiatku som sa snažil držať v popredí, aby som zbieral body v bodovacej súťaži. Po dvoch šprintoch som videl, že Ellia (Viviani) je o poznanie lepší, preto som skúsil inú taktiku. Šlo sa skutočne veľmi rýchlo, preto som sa rozhodol počkať si na posledné dve kolá. Všetko sa zomlelo poriadne rýchlo, ja som sa až v poslednom okamihu pripojil k trom unikajúci jazdcom. Takmer som to nestihol.“

Od budúcoročnej sezóny bratia Saganovci budú jazdiť za Pro kontinentálny francúzsky tím Total Energies. Veľa ľudí nerozumie tomu, prečo jazdec Saganových kvalít odchádza z World Tour tímu do Pro kontinentálneho klubu. Pri tejto príležitosti mi nedá nespomenúť, že aj samotnú Boru vytiahol na piedestál World Tourových  tímov práve z Pro kontinentálnej úrovne. Držíme ti palce, Peter.

Martin Lošák, II.BG

Foto: Ali Haider/ EPA/ Profimedia
Foto: Ali Haider/ EPA/ Profimedia