Olivier Bordeaut: Čakanie na Bojanglesa

Autorka článku: Ela Trylčová

Túto útlu knižku som registrovala nejaký ten čas. Najväčšou zaujímavosťou pre mňa bola jej cena, ktorá sa rovnala jednému jedinému euru. A keď som ju raz uvidela v kníhkupectve… Cítila by som sa trápne, keby som ju tam nechala. 🙂

Túto knihu považujem za najumeleckejšie a najabstraktnejšie dielo, aké som kedy čítala. Príbeh sleduje trojčlennú, trošku pobláznenú rodinu. Točí sa hlavne okolo mamy, ktorá si život užíva naplno. Každý deň tancuje, dokonca má každý deň iné meno. Tvrdí, že život netreba premárniť prácou . Tancuj, jedz, počúvaj hudbu, spievaj! To je jej návod na život. 

Aj keď navonok vyzerá šťastne a nespútane, pod povrchom sa skrýva niečo celkom iné. Psychická choroba. Práve preto si vytvára taký normálne-nenormálny svet. Bez pravidiel a bez myslenia na následky. 

Príbeh rozpráva jej syn a zapája sa aj otec, ktorý rozpráva o ich spoločnej minulosti a napája sa na súčasnosť. Obaja o nej rozprávali veľmi pekne, citlivo, s obdivom a nekonečnou láskou.

„Na istom koktaile, pri istom tanci som sa načisto zbláznil do bláznivej ženy s krídlami, ktorá ma pozvala deliť sa s ňou o jej bláznivosť.“ Myšlienka, ktorú vyslovil otec, a ktorá všetko perfektne vystihuje. 🙂

Toto dielo ma do seba vtiahlo, pohladkalo, vyžmýkalo a následne vypľulo. Priznávam, na konci som mala slzy na krajíčku. Krásna kniha. Oplatí sa prečítať túto bláznivú novelu? Áno! (: