F1- Veľká cena Mexika s mexickým hrdinom

Cez víkend 5. –  7. novembra sa konala Veľká cena Mexika. 

Kvalifikáciu ovládol Fín Valtteri Bottas na Mercedese. Mercedes ovládol prvé dve priečky, za ním nasledoval Verstappen s Pérezom na RedBulloch. Kvalifikáciu ovplyvnil veľký počet penalizácií. Russel musel meniť prevodovku a Ocon, Norris, Tsunoda a Stroll vymenili komponenty pohonnej jednotky. Bottas si za vyhranú kvalifikáciu odniesol repliku prilby Juana Manuela Fangia, päťnásobného majstra Formuly 1.

Trať v Mexiku je nie je príliš náročná, no mimoriadne náročná na predbiehanie. Tvorí ju 17 zákrut. Napriek tomu, štartovať z pole position tu nie vždy býva výhodou. Od štartovacieho miesta je vzdialenosť do prvej zákruty až 900 metrov. O tom sa presvedčil aj sám Bottas, kedy príliš skoro pribrzdil a z vonkajška ho obehol Verstappen a prevzal vedúcu pozíciu. Prvá zákruta bola dejiskom prvej nehody. Zapríčinil ju Daniel Ricciardo, kedy zozadu vrazil krídlom do Bottasa. Ten sa po kontakte dostal do hodín. Preto sa niektorý jazdci sa druhej zákrute vyhli tým, že obyšli cez trávu. Pre Yukiho Tsunodu a Micka Schumachera sa závod v tlačenici skončil už v tejto zákrute. Dôvodom bolo nedobrzdenie Estebana Ocona. Na trať sa po prvom kole dostal safety car. To využil Bottas spoločne s Ricciardom, ktorí okamžite zamierili do boxov. Na  konci štvrtého kola  zamieril safety car do boxov a preteky boli reštartované. Počas závodu niektorí skúsení jazdci predviedli fascinujúce predbiehacie manévre. Konkrétne Carlos Sainz Jr., Kimi Räikkönen a Fernando Alonso. Verstappen, ktorý bol na čele pretekov od prvého kola až do konca pretekov a zaslúžene vyhral so 17-sekundovým náskokom na druhého Hamiltona. Domáci matador Sergio Pérez skončil za Hamiltonom iba s približne sekundovou stratou. Práve on sa stal prvým Mexičanom, ktorý bol na Veľkej cene Mexika na stupni víťazov. Za svoju aktivitu počas celých pretekov bol zvoleným za jazdcom dňa. Fanúšikovia skandovali jeho meno počas celých pretekov. 

Túto Grand Prix by som zhodnotil ako potvrdenú dominanciu stajňe RedBull a Maxa Verstappena, ktorý vedie šampionát s 19-bodovým náskokom na obhajcu majstrovského titulu z minulého roka Lewisa Hamiltona z Mercedesu.

Do konca tejto sezóny ostávajú už len 4 Veľké ceny, takže o titule majstra sveta F1 bude čo chvíľa rozhodnuté.

Kto sa podľa teba stane majstrom sveta? Hlasovať môžeš TU.

 Martin Lošák, II.BG