A. Plichotová, C. Wolfová: Oksa Pollocková – Vyvolená

Autorka článku: Marína E. Danielová

Anne Plichotová sa narodila v roku 1968 v Dijone vo Francúzsku. Študovala čínsky jazyk a kultúru. Niekoľko rokov žila a pracovala v Číne a Kórei. Žije v Štrasburgu.1

Cendrine Wolfová sa narodila v roku 1969 v meste Colmar vo Francúzsku. Študovala šport, špecializovala sa na džudo a horolezectvo a pracovala s násilnými tínedžermi v chudobných štvrtiach. Žije, tak ako aj Anne Plichotová, v Štrasburgu.

Kniha už bola preložená do 23 jazykov. Vo všetkých krajinách sa stala bestsellerom, dokonca sa pripravuje aj filmové spracovanie.

Prvá kniha z piatich v sérii Oksa Pollocková sleduje mladé dievča z Paríža – Oksu Pollockovú, ktoré sa práve presťahovalo so svojou rodinou do Londýna. Žije život priemerného trinásťročného dievčaťa a sníva o tom, že bude ninja. Stretáva sa so svojím najlepším priateľom Gusom, ktoré spoznala už v Paríži, a sťažuje sa na svojho nepríjemného a zvláštneho učiteľa matematiky. Oksa čoskoro na sebe spozoruje, že má nadprirodzené schopnosti a zvláštny znak na bruchu. Nevie, čo to znamená, a preto sa so svojimi starosťami obráti na starú mamu, ktorá jej odhalí rodinné tajomstvo. O aké ide tajomstvo? K akým rôznym a hlavne nečakaným odhaleniam a skúškam dôjde? Ako sa to nakoniec všetko skončí? Dozviete sa, keď si túto knihu prečítate.

Túto knihu by som zaradila medzi dobrodružné, fantasy s troškou romantiky, ktorá sa takmer nebadateľne splieta s príbehom.

Pre koho je určená? Skôr pre dievčatá, ktoré majú rady napätie, dobrodružstvo, fantasy, lebo táto kniha ich nechá napäté až do konca. Odporúčam tiež ďalšie diely. Všetky príbehy v piatich knihách na seba nadväzujú.