Noc divadiel 2021

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo vlastne divadlo je, aká je jeho funkcia? Dnes nám príde samozrejmé, že si môžeme pozrieť TV, Netflix, videá a ďalšie stovky filmov či seriálov z pohodlia domova. Možno ste si položili otázku, či vôbec divadlo potrebujeme, keď máme toľko iných možností. Skúsim sa spýtať inak. Čo si myslíte o kultúre? Čo tvorí kultúru národa? Povedali by ste, že je to jazyk, náboženstvo, tradície a medzi nimi aj umenie. A to sa už na divadlo podobá. Keby sme hľadali v slovníku, zistíme, že divadlo je najstarší druh dramatického umenia, v ktorom vystupujú herci a kľúčový je divák. V podstate je tu s nami už od začiatku. Od praveku, cez staroveké Grécko, Rím, prvé opery, balet, muzikály aj komédie. Tisíce odohraných predstavení, ktoré symbolizovali vtedajšiu dobu, to, čo bolo moderné a aktuálne.

Okrem hrania predstavení, má divadlo aj iné funkcie. Komédia, ktorá nás pobaví, inokedy satira, či dráma. Záleží na nás, čomu dáme prednosť. Keď to zhrnieme, divadlo prezentuje národ a jeho kultúru. Je potrebné pre nás a formovanie národa. Vždy bude mať osobitné miesto medzi ostatnými kultúrnymi platformami.

Priznám sa, že som v divadle nebola celkom dlho. Sem-tam poobzerám, čo hrajú a poviem si, že by som si to aj pozrela, len akosi nie je čas.

Možno aj to bol jeden z dôvodov, prečo sa vytvorilo európske podujatie Noc divadiel, ktoré prezentuje divadlo v netradičnom časovom rozpätí. Stovky európskych divadiel sa spoja do jedného, aby priniesli výnimočný zážitok. Keďže situácia neumožňuje usporiadať vo všetkých mestách divadelné predstavenia, časť sa bude realizovať online. Ako sa môžete dočítať na oficiálnej stránke, ale aj na Facebooku, Noc divadiel má tri dôležité atribúty, ktoré ju charakterizujú: otvorenosť, interakcia medzi hercami a publikom a v neposlednom rade vytvorenie siete medzi divadlami a divákmi či mestom a inými inštitúciami.

Zapíšte si do kalendára 20. november a nechajte sa prekvapiť všetkým, čo môžete vďaka tomuto podujatiu vidieť a zažiť. Hoci v obmedzenom online priestore.