… s Adamom Damekom

Ako ste si mohli všimnúť, tento rok do učiteľského kolektívu pribudlo pár nových učiteľov. Jedným z nich bol aj  pán učiteľ Adam Damek, ktorý vás môže učiť geografiu a angličtinu. Tento rozhovor som si pripravila, aby som vám priblížila zákulisie nášho pána učiteľa.

  1. Prečo ste chceli byť učiteľom? Rozhodli ste sa počas štúdia alebo v detstve?

Musím sa priznať, že nikdy som nechcel byť učiteľom. Až do tretieho ročníka na vysokej škole. Nechcel som byť učiteľom, lebo som vyrastal v učiteľskej rodine. Moji rodičia boli učitelia a vedel som, aké náročné to je. Ale bavila ma angličtina a geografia. Bolo to hlavne preto, lebo som začal cestovať. Práve na vysokej škole som si uvedomil, že je to niečo, čím sa chcem živiť – predávať skúsenosti mladším ako ste vy a celkovo robiť s mladými ľuďmi.

2. Ako ste sa dozvedeli o tejto škole? Prečo ste sa rozhodli ísť k nám?

Keď som bol ešte na vysokej škole, tak som sa tu hlásil na polovičný úväzok, neskôr som to však musel zrušiť kvôli školským povinnostiam. Keď som v lete zháňal prácu na plný úväzok, tak som videl na internete pracovnú ponuku, na ktorú som sa aj ozval. Keďže to bolo v Martine, tak som nemusel nikam cestovať, čo bola veľká výhoda.

3. Keď ste prišli na našu školu zapadli ste do kolektívu?

Neviem, či som zapadol hneď, ale bol som milo prekvapený, koľko mladých učiteľov tu je, s ktorými som si hneď sadol. A aj starší učitelia mi pomohli zapadnúť a necítiť sa odstrčený.

4. Pomohol vám zapadnúť aj EGMT camp?

Určite áno, síce som sa toho zo začiatku celkom bál, keďže som v auguste nastúpil a hneď ma dali na EGMT camp. Veľmi som si to užil, bolo to super a bol som rád, že som spoznal váš ročník.

5. Ako sa vám učí na tejto škole? Vyhovuje vám aj štruktúra, podľa ktorej učíte?

Úprimne, cítim takú voľnosť, aj keď máme, samozrejme, veci, ktoré musíme dodržiavať. Na druhej strane sa necítim byť nijako limitovaný, ale záleží od triedy, v ktorej učím, koho tam mám. Ale vo všeobecnosti sa mi učí dobre.

6. Páčili sa vám akcie, ktoré sme mali tento rok? 

Áno, páčili sa mi. Je fajn, že vás škola podporuje v organizovaní podujatí, napríklad nedávny Deň duševného zdravia. Zo všetkých akcií sa mi najviac páčila Noc jazykov. Bolo to hlavne pre vás prvákov a aj pre mňa, lebo aj tam som sa pozoznamoval, keďže to bolo na začiatku školského roka. Celkovo aj ten MARMUN je super akcia na získanie skúseností, aj keď je to pre starších.

7. Čo je váš únik zo sveta školy cez prázdniny, víkendy?

Ako som už spomínal, rád cestujem a spoznávam kultúru krajín, chodím do prírody na prechádzky alebo turistiku. Rád čítam faktografické knihy, biografie a knihy o geopolitike. Veľmi rád skladám LEGO. 🙂

Ďakujeme p. učiteľovi Damekovi za priblíženie jeho zákulisia a za čas, ktorý nám venoval.