Perspektíva nových a skúsených študentov

So Sofiou Škutovou sme sa rozhodli spraviť prieskum na našom gymnáziu. Chceli sme porovnať perspektívu prvákov a piatakov. Pýtali sme sa ich 10 rovnakých otázok a 4 odlišné otázky pre určitý ročník. Vybrali sme tie najzaujímavejšie a najčastejšie odpovede. Taktiež sme vám sem priložili individuálne odpovede niektorých študentov z daných ročníkov.

Piatakov sme sa pýtali, čo je najlepšie na škole a všetci nám odpovedali: priestory. Je pravda, že priestory školy sú naozaj skvelé a príjemné. Ďalej sme sa pýtali čo by zmenili na škole, väčšina povedala: asi nič, ale mali sme aj odpoveď, že vedenie školy by nás mohlo viac počúvať naše názory na niektoré veci a zmeny. Jedna z tých lepších otázok bola, čo by odporúčali mladším žiakom. Dostali sme takéto odpovede: Na začiatku sa treba sústrediť hlavne na angličtinu, pretože nás to potom dobehne. Taktiež nezabúdať sa učiť a pýtať sa, keď niečo nevieme, netreba sa hanbiť.

Nasledujú otázky pre prvákov. Jedna z tých zaujímavejších otázok bola, či ľutujú, že išli sem na školu. Väčšina to neľutuje, aj keď niektorí zaváhali. Ďalej sme sa pýtali, čo bol najväčší šok. Organizovanie písomiek, pretože niekedy máme týždeň, keď píšeme 6-7 písomiek a ďalší týždeň nič, trochu zmeniť známkovanie. Ešte sme sa pýtali, ako zatiaľ hodnotia prvý rok. Skoro každý povedal, že v pohode všetko sa dá stíhať, dokonca aj škola so športom.

Niektoré reakcie sa zhodovali, či sme sa pýtali prvákov alebo piatakov. Jedna z tých zaujímavejších otázok bola na piatakov, čo chcú robiť po škole. Viacerí sa chystajú na medicínu, architektúru, psychológiu či právo. Prváci na takéto rozhodnutie ešte majú čas. Pýtali sme sa ešte piatakov aj prvákov, ako vnímajú medzi ročníkové vzťahy. Väčšina to vníma pozitívne, aj keď nie všetci majú nejakých kamarátov z iných ročníkov.

Bolo zaujímavé zisťovať a porovnať názory najmladších a najstarších žiakov nášho gymnázia. Dúfame, že toto inšpiruje ďalších žiakov, aby toto urobili znova o rok. Možno by to pomohlo zlepšovať atmosféru školy.

Chceli by sme poďakovať za odpovede týmto piatakom: Martin Matuška, Matej Čajka, Michal Lesev. A prvákom: Alex Žiak, Milan Kubík, Ema Vašková a Max Delton.