Jarný šprint na Bystričke 2024

Dňa 28.4.2024  sa konali v obci Bystrička tradičné preteky horských bicyklov, cyklistickej verejnosti známe ako Jarný šprint. Jarný šprint je časovka do vrchu horských/gravel cyklistov. Tento rok sa toto podujatie organizovalo už po 13-ty krát.

Cesta do neznáma

Tak by som pomenoval tieto preteky z môjho pohľadu. Hoci som s horskou cyklistikou začínal, nikdy som sa nezúčastnil pretekov v tejto kategórií. Na horskom bicykli som nejazdil takmer 5 rokov a ako cesťáksom pocítil zmenu v štýle pretekania. Prejavilo sa to bolesťami iných svalových partií.

3 segmenty Jarného šprintu

1. Štrková cesta. Trvá od štartu po prvú ľavotočivú zákrutu. Je to tiahle, no nie strmé stúpanie po prašnej a štrkovej ceste s ojedinelými úsekmi deravej asfaltovej cesty.

2. Panelka. Panelka preto, lebo sa v tomto segmente ide po panelovej ceste. Za mňa je táto časť najľahšou a to práve kvôli tomu, že sa ide po spevnenej ceste, na ktorú som z cestného bicykla zvyknutý. Z prvého a druhého segmentu ťažili najmä pretekári na gravelových bicykloch, nakoľko terén je ideálny pre nich.

3. Finiš. Najdlhší a najťažší segment. Tu si prišli na svoje ľudia s horskými bicyklami. Aspoň teda tí, ktorí sú na ne zvyknutý. Tento segment aj mne vďaka bicyklu vyhovoval nakoľko sa išlo cez les po zabahnenej ceste. Tu už to väčšinou je len o mentálnej odolnosti. Posledný kilometer už nedosahuje sklony ako prvé kilometre v tomto segmente.

V cieli šprintu

Po pretekoch u mňa prevládali pozitívne pocity. Hoci v mojej kategórii mi to na pódium nevydalo, no vďaka fantastickým výkonom mojich tímových kolegov sme skončili druhí v tímovej súťaži.

Jarný šprint hodnotím ako preteky vhodné tak pre skúsených pretekárov ako aj pre amatérov, ktorí chcú zažiť atmosféru pretekov. Tieto moje slová potvrdzuje účasť až 229 pretekárov. Chcel by som sa chcel poďakovať usporiadateľom za príjemnú atmosféru a zabezpečenie pred a aj po pretekoch.

Foto: Petr Mach, GM Photography, Rastislav Balko