Autorka: Andrea Horváthová
Vianoce sú už za rohom a s nimi prichádza aj každoročná panika. Čo kúpim mame, ocovi, babke, kamarátke? Čo napečiem, uvarím? Už zasa nestíham upratovať! Stromček ešte nie je ozdobený, kedy to mám robiť ?!
Rada by som vám pomohla aspoň s pečením. Pripravila som si pre vás 2 rýchle a chutné recepty, ktoré nielenže ohúria vás a vašich blízkych, ale taktiež vás zachránia pred nečakanými návštevami. Verím, že si recepty zamilujete a stanú sa vašou tradíciou na každoročnom vianočnom stole.
Prvým receptom budú jablkové prstienky. Sú to jablká obalené v lístkovom ceste posypané škoricovým cukrom.
Čo budeme na tento recept potrebovať?
- jablká

- lístkové cesto
- škoricový cukor
- olej
Prejdime na potrebné kuchárske náradie!
- plech na pečenie
- malá vykrajovačka v tvare kruhu
- papier na pečenie
- miska, do ktorej nasypeme škoricu
- nôž
Všetky potrebné veci máme nachystané a môžeme sa vrhnúť na samotný recept. Odporúčam pustiť si pri pečení nejaký kvalitný vianočný hit, aby pečenie prešlo rýchlo a vy sa pri tom poriadne zabavíte!
- Rúru zohrejeme na 200 stupňov.
- Očistené jablká nakrájame na kruhy približne 1,5 cm hrubé.
- Do stredu nakrájaného plátku jablka vykrojíme kruh.
- Lístkové cesto nakrájame na pásiky.
- Jablko obalíme v lístkovom ceste tým spôsobom, že vždy začneme jablko obmotávať pásikom cesta z vonkajšej strany a obmotáme takto celé jablko. Nemusíme obmotávať na tesno, môžeme nechať aj medzery – po upečení takto vyzerá koláčňik ešte krajšie.
- Obalené jablko potrieme olejom a posypeme škoricovým cukrom.
- Do rozohriatej rúry vložíme pekáč aj s obalenými jablkovými prstienkami na 15 minút.
- Po dopečení servírujte a užívajte si tieto koláčiky pri vianočnej rozprávke!
…
Prejdime na druhý vianočný recept, ktorým sú naozaj veľmi chutné šuhajdy.

Potrebujeme:
- kvalitnú horkú čokoládu na varenie
- maslo
- mlieko
- Vlašské polmleté orechy
- hrozienka
- cukor
- rumovú arómu
Postup:
- V menšom hrnci roztopíme nad vodnou parou čokoládu s maslom. Na 100 gramov čokolády pridáme 40 gramov masla. Roztopenú čokoládu stále premiešavame.
- V druhom hrnčeku si uvaríme plnku – zmes do šuhájd takto: do vriaceho mlieka dáme cukor, vlašské orechy, hrozienka a rumovú arómu a chvíľu povaríme.
- Na dno papierových košíčkov nalejeme malé množstvo čokolády, potom dáme väčšie množstvo plnky. Plnkou nešetríme a zalejeme druhou vrstvou čokolády.
- Šuhajdy môžeme ešte na vrchu ozdobiť rôznymi cukríkmi alebo orechami.
- Koláčiky odložíme na chladné miesto a po stuhutí vám prajem dobrú chuť.
Dúfam, že vám koláčiky budú chutiť a prajem šťastné a veselé !
Volám sa Sofia. Mám 15 rokov a chodím do 2.BG.
Volám sa Nina, mám 16 rokov a som žiačkou 2.BG. Pochádzam z Martina a už od malička sa venujem športu. Momentálne hrávam futbal za MŠK Žilina, ktorý je mojou najväčšou záľubou. Rada si pozriem aj futbalové zápasy, najmä FC Barcelona.
Kto som?
Volám sa Štěpán Herbrych. Chodím do 2.BG a mám 16 rokov.
S nosom v knihe
Kto som?
Meno mám Sofia, no ľudia ma poznajú ako Zofa. Chodím do 2 BG a odbilo mi už 17 rokov. Držím sa jedného pravidla – keď nemusím, nerozprávam. No so správnymi ľuďmi som plná energie a milujem, keď ich môžem rozosmiať a vyčarovať im úsmev na tvári. A toto som ja.
Ahojte, volám sa Viktória. Baví ma slovenčina a myslím si, že by ma mohlo napĺňať aj tvorenie – rada by som do školského Journalu prispievala vlastnými témami.
Ahojte, som Peťo, mám 15 rokov a chodím do 2.BG triedy. Moje koníčky sú hra na gitare, trávenie času s priateľmi, cestovanie, spoznávanie iných kultúr. Moja srdcovka je Turecko. Tiež som človek, ktorý má rád slané, občas aj sladké. Mám šťastie, že toto všetko turecká kuchyňa ponúka. Vo všetkých veciach hľadám význam a veci, ktoré mi zmysel nedávajú, ma zaťažujú.
Pre tých, ktorí ma ešte nepoznajú, volám sa Maťo, mám 16 rokov a som žiakom II.BG Pochádzam z Martina. Túto školu navštevujem druhý rok a veľmi sa mi tu páči.