Vianočné recepty

Autorka: Andrea Horváthová

Vianoce sú už za rohom a s nimi prichádza aj každoročná panika. Čo kúpim mame, ocovi, babke, kamarátke? Čo napečiem, uvarím? Už zasa nestíham upratovať! Stromček ešte nie je ozdobený, kedy to mám robiť ?!

Rada by som vám pomohla aspoň s pečením. Pripravila som si pre vás 2 rýchle a chutné recepty, ktoré nielenže ohúria vás a vašich blízkych, ale taktiež vás zachránia pred nečakanými návštevami. Verím, že si recepty zamilujete a stanú sa vašou tradíciou na každoročnom vianočnom stole.

Prvým receptom budú jablkové prstienky. Sú to jablká obalené v lístkovom ceste posypané škoricovým cukrom.

Čo budeme na tento recept potrebovať?

  1. jablká
  2. lístkové cesto
  3. škoricový cukor
  4. olej

Prejdime na potrebné kuchárske náradie!

  1. plech na pečenie
  2. malá vykrajovačka v tvare kruhu
  3. papier na pečenie
  4. miska, do ktorej nasypeme škoricu
  5. nôž

Všetky potrebné veci máme nachystané a môžeme sa vrhnúť na samotný recept. Odporúčam pustiť si pri pečení nejaký kvalitný vianočný hit, aby pečenie prešlo rýchlo a vy sa pri tom poriadne zabavíte!

  1. Rúru zohrejeme na 200 stupňov.
  2. Očistené jablká nakrájame na kruhy približne 1,5 cm hrubé.
  3. Do stredu nakrájaného plátku jablka vykrojíme kruh.
  4. Lístkové cesto nakrájame na pásiky.
  5. Jablko obalíme v lístkovom ceste tým spôsobom, že vždy začneme jablko obmotávať pásikom cesta z vonkajšej strany a obmotáme takto celé jablko. Nemusíme obmotávať na tesno, môžeme nechať aj medzery – po upečení takto vyzerá koláčňik ešte krajšie.
  6. Obalené jablko potrieme olejom a posypeme škoricovým cukrom.
  7. Do rozohriatej rúry vložíme pekáč aj s obalenými jablkovými prstienkami na 15 minút.
  8. Po dopečení servírujte a užívajte si tieto koláčiky pri vianočnej rozprávke!

Prejdime na druhý vianočný recept, ktorým sú naozaj veľmi chutné šuhajdy.

Potrebujeme:

  1. kvalitnú horkú čokoládu na varenie
  2. maslo
  3. mlieko
  4. Vlašské polmleté orechy
  5. hrozienka
  6. cukor
  7. rumovú arómu

Postup:

  1. V menšom hrnci roztopíme nad vodnou parou čokoládu s maslom. Na 100 gramov čokolády pridáme 40 gramov masla. Roztopenú čokoládu stále premiešavame.
  2. V druhom hrnčeku si uvaríme plnku – zmes do šuhájd takto: do vriaceho mlieka dáme cukor, vlašské orechy, hrozienka a rumovú arómu a chvíľu povaríme.
  3. Na dno papierových košíčkov nalejeme malé množstvo čokolády, potom dáme väčšie množstvo plnky. Plnkou nešetríme a zalejeme druhou vrstvou čokolády.
  4. Šuhajdy môžeme ešte na vrchu ozdobiť rôznymi cukríkmi alebo orechami.
  5. Koláčiky odložíme na chladné miesto a po stuhutí vám prajem dobrú chuť.

Dúfam, že vám koláčiky budú chutiť a prajem šťastné a veselé !